Hva gjør jeg hvis jeg ikke kan betale lånet tilbake?

Innholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Det er en ubehagelig situasjon å stå i hvis du ikke kan betale lånet ditt tilbake. Dersom det «kun» er snakk om at du i en enkelt måned får problemer med å betale avdraget rettidig bør du umiddelbart kontakte långiver (kontaktopplysninger finnes på lånedokumentene eller siste avdrag). Beklag situasjonen du er havnet i, fortell dem at du allerede neste måned kan betale og se om ikke långiver er villig til å finne en fornuftig løsning da begge parter er interessert i at du betaler lånet tilbake.

Anbefaling

Kan du ikke betale avdraget en måned må du aldri unnlate å kontakte långiver. Dette stiller deg i et dårligere lys ved en senere anledning, også selv om du måneden etter betaler som normalt. Inngå alltid i dialog hvis du opplever betalingsvansker.

Har du mistet jobben, blitt skilt, sykemeldt eller på annet vis opplever at din økonomiske situasjon har endret seg markant, og derfor ikke har mulighet for å betale tilbake på lånet, kan du muligens hente inspirasjon her:

Lag et budsjett

Få overblikk over din økonomiske situasjon ved å utarbeide et budsjett for de kommende 12 måneder. Lag budsjettet så realistisk som mulig.

I budsjettet oppstiller du forventede inntekter og utgifter per måned, det er ikke så vanskelig.

Skap mer luft i budsjettet

Kan du kutte eller redusere utgifter, eksempelvis velge en billigere TV-løsning? Faktisk kan det være tusenvis av kroner å spare dersom du ikke har gått kritisk igjennom alt av forbruk, lån, vaner, abonnementer, osv. Se eksempelvis på følgende kostnader som kan gi deg litt mer luft i budsjettet:

 1. TV, bredbånd, mobilabonnement, Netflix, HBO, Spotify o.l.

 2. Dropp røyken. Det kan være vanskelig å slutte å røyke, men det er fullt mulig og kanskje kan det være en ekstra hjelp hvis du ser at røyken er en stor utgiftspost. Husk du også sparer alle impulskjøpene du gjør hver gang du er forbi for å kjøpe en pakke sigaretter. Lykke til med en av de beste beslutninger i livet ditt.

 3. Forsikringer. Undersøk markedet, kanskje kan du spare penger ved å flytte forsikringene til et annet forsikringsselskap. Ofte er det også en fordel å samle alle forsikringer i ett selskap.

 4. Livsstil. Har du virkelig bruk for medlemskapet i treningssenteret eller kan du nøyes med trening i friluft inntil din økonomiske situasjon er forbedret?

 5. Lån og kreditt

 6. Har du lån hvor du kan forlenge nedbetalingstiden mot at de månedlige avdragene blir mindre (koster naturligvis mer totalt sett)?

 7. Har du flere smålån som du kunne betale ut slik at disse månedlige avdragene frigjøres?

 8. Foreta en kritisk gjennomgang av forbruket ditt. Kutt ned på klær, reiser og andre «luksusvarer».

 9. Har du ting du ikke bruker eller kan unnvære? Hva med å selge dette?

 10. Kan bilen erstattes med en billigere variant eller en sykkel? Vurder om du virkelig har råd til bilen.

 11. Vurder matvaner, drikke, snop, kaker, gaver, høytider, fester, byturer, osv. Er det noe du kan unnvære eller endre på, i alle fall for en periode inntil din økonomiske situasjon er forbedret.

Kontakt långiver(e)

Nå har du skapt deg et overblikk over den økonomiske situasjonen din og kuttet i kostnadene, forhåpentligvis nok til å kunne betale avdragene uten problemer. Kan du fremdeles ikke nedbetale blir du nødt til å kontakte långiver(e). Med overblikket du har skapt kan du fortelle långiver hvor mye du er i stand til å betale hver måned, og med viten om at långiver ønsker å få pengene sine tilbakebetalt bør det være mulighet for at dere sammen finner frem til en løsning. Kanskje heter den forlenget nedbetalingstid, men lavere månedlige avdrag, eller at långiver går med til et midlertidig stopp i nedbetalingen hvis du regner med at din økonomiske situasjon forbedres i løpet av det kommende året. Det påløper naturligvis ekstra omkostninger på lånet med en slik løsning, men kanskje er det likevel med til at långiver velger å ikke registrere deg som dårlig betaler.

Det beste for alle parter er at låntaker og långiver finner frem til en løsning som innebærer at lånet betales tilbake. Konsekvensene ved ikke å betale starter med purregebyr og andre gebyrer ved de første manglende avdrag, deretter inkassogebyr og omkostninger ved en eventuell rettssak og endelig at du registreres som en dårlig betaler. Dette fører til at du i fremtiden vil ha vanskelig med igjen å kunne låne penger, inkludert mindre kredittkjøp hvis eksempelvis fjernsynet, vaskemaskinen eller noe annet går i stykker.

Sammenslåing av lån (samlelån)

Har du flere smslån, smålån og mindre kreditter kan du noen ganger samle disse i et mer fordelaktig lån (refinansiering av gjeld) og dermed få mer luft i budsjettet.

Sannsynligheten for at dette øker hvis du forsøker å samle lånene dine før du havner i betalingsproblemer. Står du i en situasjon hvor du har problemer med å betale avdrag rettidig anbefaler vi at du gjør alt du kan for å få betalt og deretter se om du kan få et mer fordelaktig samlelån. Dersom du har friverdi i boligen din kan du muligens få et lån hvor långiver tar pant i boligen.

Eks: Effektiv rente 17.8%, 65.000kr. o/5 år, Kostnad 30872. Totalt: 95.872kr.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved