Hvilke lånetyper finnes?

Share
Tweet
Share

På et overordnet plan går lånene ut på det samme. Du har bruk for penger, penger du får tilbudt av ulike långivere. Måten långiverne gjør dette på er forskjellig og noen av forskjellene er:

 1. Kreves det sikkerhet i noen av dine eiendeler (f.eks. pant i hus eller bil)?

 2. Må du ha fylt 18 år eller krever långiver at du er 25 år eller eldre?

 3. Hvor mye kan du låne?

 4. Nedbetalingstid

 5. Saksbehandlingstid / Hvor lang tid det tar fra søknadsprosess til du har pengene i hånden?

 6. Pris (kan ofte sammenlignes ved å vurdere årlige omkostninger i prosent og totale kredittkostnader)

 7. Må du opplyse hva pengene skal brukes til?

 8. Personlig / upersonlig

 9. Mulighet for avdragsfrihet?

 10. Kan du være registrert som dårlig betaler?

Her følger en kort beskrivelse av ulike typer lån:

Forbrukslån

Et forbrukslån er et lån til, ja, forbruk. Dette kan være alt fra nye klær, reise, TV, nytt kjøkken eller noe helt annet. Du kan også velge et forbrukslån ved kjøp av bil, men du får typisk en lavere rente ved å velge et billån med sikkerhetsstillelse i bilen. Er det imidlertid en bruktbil du skal kjøpe kan et forbrukslån være en fin løsning, avhengig av lånesummen.

Lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet er et lån hvor långiver ikke krever pant i huset, bilen eller annen eiendom. De fleste lånene vi sammenligner på siden er lån uten pant. Forbrukslån uten sikkerhet er reelt sett kun et tradisjonelt forbrukslån.

Dette er en betegnelse som ofte benyttes. Vær oppmerksom på å sjekke de årlige omkostningene i prosent når du sammenligner prisen på lån. Sørg også for at nedbetalingstiden og lånebeløpet er det samme. Vår holdning til billig lån uten sikkerhet eller billige lån er at disse betegnelsene ofte kan være misvisende. Du bør derfor foreta en grundig prissammenligning og velge det billigste lånet dersom prisen er av betydning for deg.

SMS-lån

Et SMS-lån er en ny type minilån som har blitt svært populære i Sverige. Disse fungerer ofte slik at dersom du har søkt én gang, og betalt lånet tilbake, så er det svært enkelt å få lov til å låne igjen. Enkelte långivere tilbyr til og med at du kan låne pengene gratis første gang. SMS-lån ser imidlertid svært dyre ut når man måler på årlige omkostninger i prosent og det skyldes at man betaler et gebyr for å låne en liten sum penger i svært kort tid. Låner du eksempelvis 3000kr i én måned mot et gebyr på 500kr er det klart at de årlige omkostningene blir høye. Vår sterke anbefaling er derfor at du er oppmerksom på ikke å handle på impuls dersom du vurderer å oppta et SMS-lån. Det er kjedelig hvis du måned etter måned er nødt til å oppta et nytt lån for å få pengene til å rekke. Har du bruk for en mindre sum penger, og vet at du hurtig kan betale pengene tilbake igjen, kan SMS-lån være en mulighet.

Smålån og minilån

Et smålån er et mindre lån, forstått på den måte at du kun kan låne et mindre beløp. Lån på opptil 50.000 kr betegnes som minilån, men ofte overstiger ikke lånebeløpet mer enn 5.000 kr. Et SMS-lån er også en form for minilån.

Mikrolån er en annen betegnelse som benyttes, men opprinnelig betød mikrolån en form for lån til privatpersoner i, eksempelvis, afrikanske land som ønsket å starte eget firma.

Banklån og kassekreditt i banken

Et lån i banken kalles, naturlig nok, banklån. Dette kan være et privatlån, lån med eller uten sikkerhet, forbrukslån og lignende. Disse lånetypene skiller seg i utgangspunktet ikke fra andre typer lån, men det går ofte langsommere og prosessen kan være noe mer komplisert. Dersom du ikke behøver pengene med det samme anbefaler vi at du undersøker om banken kan tilby bedre betingelser enn dem du får online.

En kassekreditt kan du også få i banken og denne gjør det mulig å overtrekke kontoen din opptil en bestemt kredittgrense. Det påløper renter på det overtrukne beløp inntil disse pengene betales tilbake.

Kredittkort

Et kredittkort er et betalingsmiddel hvor du ikke behøver å ha penger stående på kontoen for å handle. Husk imidlertid at du betaler en rente når du benytter deg av kreditten. Et kredittkort gir deg sikkerhet i å kunne handle og betale på nettet, men det finnes også en lang rekke andre fordeler forbundet med et kredittkort - f.eks. reiseforsikring, bensinrabatt, bonuspoeng, o.l.. Et kredittkort er nærmest uunnværlig når man reiser og mange velger å ta med seg flere ulike kredittkort på ferie. Det finnes mange firma som tilbyr kredittkort på dagen og de mest kjente er MasterCard, Visacard, DinersClub og AmericanExpress.

Sammenlign lån på Moneezy.com

Det er alltid en god idé å sammenligne ulike lånetilbud før man velger å søke om et lån. Det finnes utallige tilbud å velge mellom og du kan velge om du vil låne penger online, i banken eller i forretningen hvor du handler.

På denne siden sammenligner vi mulighetene dine for å oppta et raskt og enkelt online lån:
 1. Velg en lånekategori i menyen. Kanskje behøver du kun å låne et mindre beløp, uten ønske om å se de større lånene, og derfor velger du eksempelvis smålån.

 2. Se gjennom låneoversikten og se om det finnes lånetilbud som du ønsker å søke om - det er både gratis og uforpliktende. Du binder deg først når du velger å akseptere et lånetilbud.

 3. Vurder følgende når du sammenligner lån:

 4. Søk om et lån når du har utført en sammenligning.

 5. Aksepter det beste tilbudet.

Slik fungerer den overordnede låneprosessen hos Moneezy.com, men vi er klar over at det finnes utallige tilbud og at det hele kan være vanskelig å gjennomskue. Av den grunn finnes det ytterligere muligheter som gjør det enklere å finne frem til det helt riktige lånet via hjemmesiden vår.

 1. Sorter i listene slik at de blir mer relevante for dine lånebehov ved å klikke på låneoversiktens tabelloverskrifter.

 2. Bruk filteret til å fjerne irrelevante lånetilbud.

Fyll ut en søknad og motta et lån

For å låne penger må man utfylle en lånesøknad til hvert lån man søker om. Noen lån er enkle å søke om, andre stiller større krav til dokumentasjon. Ofte er det slik at der hvor det stilles større krav til søkeren er långivers risiko mindre, og denne har derfor mulighet (ikke alltid) til å tilby lånet billigere enn når det stort sett ikke stilles krav.

Har du har fylt ut en lånesøknad én gang kjenner du til prosessen og kan gjøre det hurtigere ved neste anledning. Det er naturligvis en god idé å søke om mer enn kun ett tilbud da det både er gratis og uforpliktende i tillegg til at du gir deg selv et bedre sammenligningsgrunnlag. Da ulike långivere stiller forskjellige krav kan det hende at du vil oppleve at å få avslag enkelte steder og aksept andre. Dersom du blir akseptert alle steder er det «bare» å velge det beste tilbudet. Du må ikke akseptere begge søknadene dersom dette ikke var intensjonen fra start. Husk at lånene skal betales tilbake og det er aldri like morsomt som å motta pengene.

Eks: Effektiv rente 17.8%, 65.000kr. o/5 år, Kostnad 30872. Totalt: 95.872kr.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved