EezyRepay – en Nedbetalingsverktøy fra Moneezy

Nedbetaling av gjeld kan ta mye av hverdagen din, avhengig av hvor mye du skylder. Vil du ta kontroll over din økonomi og sikre en stabil og enkel gjeldsordning – og spare penger på toppen av det? Da bør du lage en plan.

En nedbetalingsplan.

#1
#2
#3
Nedbetalingsmuligheter
Strategi
Ekstrabetaling

Slik bruker du EezyRepay nedbetalingsverktøy:

Legg inn dine eksisterende lån og beregn hvordan du bør prioritere nedbetalingene dine for å bli gjeldfri så raskt som mulig – og på den billigste måten.

Med EezyRepay fra Moneezy kan du beregne følgende ting:

  • Når du ønsker å bli gjeldfri

  • Hvilken avdragsmetode er best for deg

  • Din nye låneperiode

  • Din nye rente

  • Dine totale besparelser ved å lage en betalingsplan med EezyRepay

Hvilken informasjon trenger du om gjelden din?

Du trenger følgende informasjon om gjelden din før du bruker EezyRepay:
  • Det gjenværende beløpet av gjelden din (saldoen din)

  • Effektiv rente på lånet

  • Den månedlige betalingen (dvs. hva du betaler per måned)

Du kan også angi hvis du har ekstra betalinger. En ekstra betaling er et beløp du har mulighet til å betale ekstra enten hver måned eller som et engangsbeløp – for eksempel hvis du har fått 1000 kr i gave eller arvet et mindre beløp.

Hvilke betalingsmetoder kan jeg bruke?

Det finnes flere metoder for å prioritere nedbetaling av gjelden din. Metodene skiller seg fra hverandre ved at rekkefølgen på gjelden er prioritert ulikt. Her får du en oversikt over de tre mest populære betalingsmetodene: Snøskred-metoden, snøballmetoden og snøfnugg-metoden.

Snøskred Metoden

Når du bruker snøskred (også kjent som lavine-metoden), beveger du deg fra topp til bunn. Dette betyr at du rangerer gjelden din fra høyeste rente til laveste rente, og betaler dem inn den rekkefølgen. Når du velger å fokusere på den høyeste renten først, vil du ende opp med å spare mer penger fordi de totale rentekostnadene vil reduseres raskere.

La oss si at du har følgende lån:

Lån A: 37 500 NOK til en rente på 18 % (minste månedlige betaling: 1 125 NOK)

Lån B: 22 500 NOK til en rente på 12 % (minste månedlige betaling: 750 NOK)

Lån C: 15 000 NOK til en rente på 6 % (minste månedlige betaling: 375 NOK)

 Lån A er det største lånet, og derfor starter du med å betale ned på dette lånet.

 Måned 1:

  • Lån A:

    • Minimumsbetaling: 1.125 kr.

    • Ekstra betaling: 750 kr.

    • Total betaling: 1.875 kr.

  • Lån B:

    • Minimumsbetaling: 750 kr.

    • Total betaling: 750 kr.

  • Lån C:

    • Minimumsbetaling: 375 kr.

    • Total betaling: 375 kr.

Total betaling for måned 1: 3000 kr.

Måned 2 og utover:

  • Fortsett å betale minimumsbeløpet på lån B og lån C.

  • Bevilge de resterende midlene til Lån A til det er betalt i sin helhet.

For eksempel antar vi at Lån A nedbetales etter 22 måneder. Deretter fordele midlene som tidligere gikk til lån A til lån B.

Måned 23:

  • Lån B:

    • Minimumsbetaling: 750 kr.

    • Tilleggsbetaling: 1 875 kr (tidligere total betaling for Lån A)

    • Total betaling: 2.625 kr.

  • Lån C:

    • Minimumsbetaling: 375 kr.

    • Total betaling: 375 kr.

Total betaling for måned 23: 3000 kr.

La oss si at Lån B nedbetales etter 10 måneder (totalt 32 måneders nedbetaling av lån). Fordel nå midlene som tidligere gikk til lån B til lån C.

Måned 33:

  • Lån C:

    • Minimumsbetaling: 375 kr.

    • Tilleggsbetaling: 2 625 kr (tidligere for Lån A og B)

    • Total betaling: 3000 kr.

Total betaling for måned 33: 3000 kr.

Denne prosessen fortsetter til Lån C er nedbetalt.

Denne metoden er imidlertid ikke nødvendigvis riktig for deg. Flere lånerådgivere har tidligere påpekt at akkurat denne metoden ikke tar hensyn til de psykologiske utfordringene det er knyttet til nedbetaling av gjeld.

Tenk deg at du starter med det lånet som har høyest rente, men at dette lånet også er det beløpsmessig største lånet – akkurat som i eksempelet over. Det kan virke som en utfordrende reise å legge ut på, selv før du i det hele tatt har begynt på nedbetalingsplanen – og mangelen på motivasjon kan fort være kilden til at gjelden ikke blir gjort opp.

Forventer du at du vil se det som en for stor munnfull? Da er du kanskje bedre tjent med Snøballmetoden. La oss ta en titt på hvordan denne metoden kan motivere deg til å betale ned lånene dine så raskt som mulig.

Snøballmetoden

Bruker du snøballmetoden, jobber du deg oppover. Med denne metoden kommer du kanskje ikke like raskt ut av gjelden, men du er potensielt mer motivert for å kvitte deg med gjelden din dersom du får små gevinster fra tid til annen.

Tanken bak denne metoden, er at vi ikke bare kan se gjeldsordningen rent logisk og fornuftig. Vi kan ikke skille følelsene som også følger med å ha gjeld.

Før du lager nedbetalingsplanen din, kan du betale minimumsbetalingen på gjelden din. Det er ikke noe galt med det, men det er sjelden den enkleste (eller raskeste) måten å bli gjeldfri på, eller for å få større økonomisk frihet igjen. Den raskeste måten å komme dit på består av ekstra betalinger.

La oss si at du har følgende lån:


Hurtiglån 1: 5000,- ved 18 % rente (minimumsbetaling: 150,-)

Hurtiglån 2: 8.000,- ved 20 % rente (minimumsbetaling: 240,-)

Forbrukslån: 40.000,- til 8 % rente (minimumsbetaling: 820,-)


Fase 1: Fokus på Hurtiglån 1

1.     Fordi du har plass til det i økonomien, bestemmer du deg for å betale 750 kr i ekstra betaling på hurtiglån 1, mens du fortsetter å betale minstebetalingene på de andre lånene.

2.     Total betaling på hurtiglån 1: 900 kr (minimum 150 kr + 750 kr ekstra betaling).

3.     Når hurtiglån 1 er nedbetalt går du over til hurtiglån 2.

Fase 2: Fokus på Hurtiglån 2

1.     Overfør 900 NOK du betalte på hurtiglån 1 til hurtiglån 2.

2.     Total betaling på hurtiglån 2: 1.140 kroner (minimum 240 kr + 900 kr ekstra betaling).

3.     Når hurtiglån 2 er nedbetalt går du over til forbrukslånet.

Fase 3: Fokus på forbrukslån

1.     Overfør de 1140 kr du betalte på hurtiglån 2 til forbrukslånet.

2.     Total betaling på forbrukslånet: 1.960 kroner (minimum 820 kr + 1140 kr ekstra betaling).

3.     Fortsett med denne betalingen til forbrukslånet er nedbetalt.

Med denne metoden betaler du de minste lånene først. Her er det de små seirene som teller mest, og derfor gaper du ikke over mer enn du har råd til. Den er håndterbar og stabil.

Ideen med den rullende snøballmetoden er at du ruller dine gjeldsbetalinger som en snøball som blir større og større og dermed har større effekt hver gang du betaler ned. Vi har imidlertid valgt å inkludere ekstra betalinger i eksemplet for å vise deg effekten det har. Hvis du bare hadde betalt minimumsbetalingen, ville det tatt enda lengre tid å bli kvitt gjelden din.

Å legge til ekstra betalinger betyr at du bruker ressursene du har bedre og mer effektivt.

Imidlertid er ideen om å bruke ekstra betalinger ikke forbeholdt snøballmetoden. Du kan enkelt implementere det under skredmetoden. Her er rekkefølgen på tilbakebetalingene dine ganske enkelt annerledes.

Snøfnuggmetoden

Snøfnuggmetoden brukes som et supplement til de to andre metodene. Med snøfnuggmetoden betaler du mindre beløp når du kan. Kanskje du har funnet 50 kr krøllet sammen i lommeboken. Kanskje får du en bonus på jobben, eller du får mer penger tilbake på skatten enn du forventet. Alle disse eksemplene er inntekt, små beløp du ikke hadde forventet eller inkludert i budsjettet.

Vi kan kalle dette for ekstra inntekt. Fordi du ikke har inkludert denne inntekten i budsjettet ditt, kan alle pengene gå direkte til gjeldsordningen.

Husk at ingen beløp er for lite for gjeldsordningen din – heller ikke 50 norske kroner. Det vil telle til slutt.

Det er viktig å si at noe er bedre enn ingenting. Som med god personlig økonomi, kommer det ned til hva som gir mest verdifullt for deg. Det er heller ikke nødvendig å holde seg til én metode. Du kan enkelt bytte mellom dem, slik at du har mulighet til å finne ut hvilken metode som er mest motiverende for deg. En nedbetalingsplan er ikke statisk – den er dynamisk og stadig endring.

Tross alt er det eneste som betyr noe at du gjør fremgang på gjelden din.

Etter at du har brukt EezyRepay

Gjeldshåndtering starter med EezyRepay, men det slutter ikke der. Når du har nedbetalingsplanen klar, begynner neste fase. Vår erfaring viser at mange låntakere ikke er klar over at nedbetaling av gjeld er en dynamisk prosess som du hele tiden må korrigere og overvåke. Vi sammenligner det ofte med å finne riktig temperatur på radiatoren – vi skrur den opp og ned avhengig av vær og vind.

Vi anbefaler derfor at du fortsetter med følgende ting etter at du har brukt EezyRepay:

  • Ordne med automatiske betalinger slik at du ikke går glipp av en forfallsdato.

  • Ikke glem budsjettet ditt. På samme måte som sparepengene dine må ha en plass i budsjettet, bør du også gi plass til ekstra innbetalinger for gjelden din. Spesielt hvis du tidligere har vært vant til å betale minimumsbetalingen.

  • Lag milepæler. Bryt ned avdraget i milepæler som pr. kvartalsvis eller halvårlig. Feir fremgangen din med noe du ønsker deg – det vil øke motivasjonen din!

  • Gjennomgå og juster avdraget fortløpende. Hvis inntekten endres – enten til det bedre eller kanskje til det verre, bør du for eksempel justere avdragene for å betale mer eller mindre.

  • Søk økonomisk råd hvis du sliter med å oppfylle den månedlige betalingen.

Avdragsordning – bli mer enn bare gjeldfri

God oversikt er ikke det eneste du får ut av å sette opp en avdragsordning, selv om det er en stor del av det. Faktisk vil du oppdage at det er en rekke personlige fordeler ved å starte gjeldsforvaltningen med en plan.

Spør du eksperter på området, er noe av det viktigste med en avdragsordning at den bidrar til å redusere stress for låntakeren. En strukturert nedbetalingsplan er en fast plan for hvordan du skal betale ned gjelden din. Når den er satt til å kjøre automatisk, har du tid og energi til å fokusere på andre ting.

Det betyr for eksempel at du kan drømme om noen økonomiske mål for fremtiden, som å kjøpe bolig, starte egen bedrift eller rett og slett forbedre pensjonen. Økonomisk fleksibilitet og frihet er en av de største fordelene ved å utarbeide en avdragsordning. Selv om det skjer uventede endringer i økonomien din, vil du ha større fleksibilitet til å justere planen og dermed holde tilbakebetalingene i orden.

Å bli gjeldfri er ikke noe du gjør på en ettermiddag. Det krever hardt arbeid og utholdenhet. Men hvis det hjelper på motivasjonen, husk at gjeldsordning bare er midlertidig – det du ofrer nå kommer tilbake en dag.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved