Forbered deg på det uforberedte og spar! Tenk nytt om dine kommende utgifter de neste seks månedene

Share
Tweet
Share

Utgifter som ikke er planlagte er et svakt punkt hos nesten alle. Noen ganger kan de ikke unngås, f.eks. når man trenger medisiner ved sykdom, men som oftest er de et resultat av vår egen impulsivitet. Slike utgifter betyr ofte at man på slutten av måneden har mindre å rutte med, og ifølge undersøkelser, er dette det største hinderet på veien til sparing.

De fleste av oss kan innrømme at vi ikke sparer fordi vi ikke har råd eller overskudd til det; vi har ikke kontroll over egen økonomi, og dermed kan vi ikke planlegge utgiftene. Interessant nok er de fleste av oss klar over viktigheten av å spare, men det gjelder å bruke denne kunnskapen i praksis.

Planlegging av utgifter

Alle bedrifter, uavhengig av størrelse, setter opp et budsjett. Den summerer opp mulige inntekter, planleggingskostnader, setter midler til side for investering, i tillegg til avsetninger for fremtidige utgifter som ikke er beløpsmessig bestemt. Dette gjør at de bl.a. kan holde styr på økonomien på en effektiv måte, hjelper å opprettholde budsjettet samt muliggjør bedriftsutvikling.

Å ha oversikt og kontroll over pengestrømmen er nødvendig for en bedrift. Likeledes kan en husstand på mange måter ses på som en bedrift, bare på en mye mindre skala. Å lage et budsjett for husstanden vil gi deg kontroll over egen økonomi, og muligheten til å sette noe til side for sparing. Med tiden vil de uventede utgiftene havne under kontroll, kredittkortene vil samle støv, og sparebeløpet vil øke. Alt dette vil ha en positiv innvirkning for din kredittverdighet! Det kan hjelpe deg med å få bedre betingelser ved behov for ytterligere finansiering, da mangel på kredittkortlån eller kassekreditt hos banken er en bonus.

Hvordan spare penger?

Det viktigste ved sparing er å være systematisk og å utvikle gode vaner. Det beste er å starte med små steg. Du kan starte med å spare små summer ved å kutte ut (eller ned på) de tingene du har minst behov for, som du uansett ikke ville lagt særlig merke til. Så fort du får utbetalt månedslønnen din bør du tenke på sparing!

En god løsning, er at du hver måned setter til side et spesifikt beløp og overfører dette til en sparekonto eller annen bankkonto. Dette beløpet bør anses som en utgift i budsjettet ditt. Det kan være en god idé å sette seg et mål for hva sparepengene skal gå til– bruk dette målet (f.eks. drømmeferien) som en gulrot for å fortsette de gode sparevanene.

Hvordan spare effektivt?

I begynnelsen er det lurt å opprette en egen bankkonto nettopp til dette formålet, f.eks. en sparekonto som tidligere nevnt. Disse har som regel høyere renter slik at sparingen blir verdt det. Måned for måned vil du se at beløpet vokser, noe som vil gi motivasjon til å fortsette sparingen.

Noen banker tilbyr også ulike måter å spare på, f.eks. et lite beløp som automatisk settes inn på sparekonto hver gang du drar kortet, eller etter et kjøp så rundes beløpet opp, og overskuddet settes inn på sparekonto. På denne måten vil du ikke selv legge merke til at du sparer daglig. Til tross for at det kanskje er snakk om små beløp, vil alle monner dra og til slutt resultere i en vesentlig sum. 

En annen god løsning for å automatisere spareprosessen, er å sette opp et fast månedlig trekk, eksempelvis på lønningsdagen din. Etter å ha mottatt lønn, vil en avtalt sum overføres til din sparekonto.

Etter å ha introdusert små forandringer i hvordan du styrer økonomien din, viser det seg ofte at man kan «finne» penger i budsjettet sitt til enhver hensikt. Det er lurt å introdusere disse forandringene gradvis slik at man ikke blir demotivert etter kort tid. Hold på de gode vanene, og etter noen måneder eller år, kan du gi deg selv en klapp på skulderen og nyte dine oppsparte midler!

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

1. januar 2024
Økonomiske mål for året
Å holde styr på dine økonomiske mål er ikke vanskelig. Disse tipsene vil hjelpe deg på veien. For et balansert månedlig budsjett, sett økonomiske mål. Lær mer
Les mer
20. november 2023
Låne penger eller spare?
Noen ganger kan det være vanskelig å spare opp nok penger. Hva er alternativene dine da? En guide til lånealternativer når sparing ikke er nok. Les mer
Les mer
23. oktober 2023
Budsjetter som en proff: 5 modeller for planlegging av din privatøkonomi
Sparing på en enkel måte: lær hvordan du får styr på økonomien din med vår guide til de fem mest effektive budsjetteringsmetodene. Start allerede i dag
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved