Hvilken skal du velge: billån eller leasing?

Innholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Har du noen gang drømt om en rask bil, eller har du lyst til å bytte ut den gamle bilen med en nyere modell?

Nå til dags er det å ha en bil en nødvendighet ikke alle har råd til. En bil er en investering for flere år, så det er verdt å tenke nøye over om man skal ta opp et lån eller lease en bil. Å kjøpe en splitter ny bil er et stort steg som krever at du har en del oppspart på konto, derfor bør du vurdere ulike leasing- eller låneavtaler slik at du tar det rette valget.

Leasing eller ta opp lån?

1. De økonomiske kostnadene ved leasing

Først og fremst, forskjellige banker bruker ulike margin policyer når de bevilger lån til privatkunder og selskaper. Dette avhenger av mange faktorer, f.eks. låntakers kredittscore, låntype etc. Leasing blir derfor ofte oppfattet som dyrere enn et lån, men i praksis er leasing oftere et billigere alternativ. Dette er fordi man har mulighet til å forhandle vilkårene i kredittavtalen, mens mange banker er strengere med sine lånetilbud.

2. Skattefordeler ved leasing og låneavtaler

Anleggsmidlets type og alder påvirker skattefordelene (avhengig av finansieringsmetode), men det påvirkes også av den individuelle skattesituasjonen til gründeren. Når det gjelder kjøretøy, spesielt biler, gir operasjonell leasing et større skatteskjold på kortere tid, men når du kjøper på kreditt, er du knyttet til en femårig avskrivning.

Fordelen med leasing er utvilsomt at man har færre forpliktelser. Det kan allerede ses når leasing-tilbudet presenteres, slik som kostnadene som vil påløpe for den første betalingen, leasing-avdrag osv. Den totale kostnaden for tilbudet er en verdi som lar deg enkelt sammenligne tilbud fra ulike leasingselskaper. Et kredittilbud ser derimot helt annerledes ut; forberedelsesgebyrer, tilleggsforsikringer o.l., gjør det nødvendig å bruke mer tid på å sammenligne kredittilbud.

Skadeoppgjøret er imidlertid litt lettere med et lån. I tilfeller med totaltap stemmer det at oppgjørsmetoden i utgangspunktet er ganske lik. På den annen side, i tilfeller med delvis skade, slik som støt o.l., er det gründeren/eieren som har tatt opp et lån som er ansvarlig for å dekke alle kostnadene ved skaden. Ved leasing derimot er det kun nødvendig å informere forsikringsselskapet, som da vil kompensere kostnadene ved å fikse eventuelle skader. De kan dog nekte hvis kontrakten er forfalt med avdrag.

Låntyper

Avhengig av hvilken bil du vil kjøpe, vil du finne forskjellige lånetilbud, disse inkluderer:

 • Lån til bruktbiler

 • Lån til nye biler

 • Lån til elbiler

Billån avhenger av ønsket beløp du vil låne og nedbetalingstiden. Ved et ikke-banklån vil de fleste långivere ikke stille spørsmål ved formålet med lånet. Noen kreditorer tilbyr lån uten formål opp til ca. 80 000 NOK.

Hvilket lån skal man velge?

Først bør du verifisere utlåner. Hvis du vurderer et lån fra en institusjon som ikke er en bank, er det en god idé å undersøke alternativene dine og sammenligne lånene med tanke på renten, beløp og nedbetalingsperioden. Du kan bruke lånesammenligningsverktøyet på Moneezy og følge disse instruksjonene:

 1. Velg den verifiserte kreditoren og klikk på "Søk nå"

 2. Velg ønsket beløp og nedbetalingstid

 3. Fyll ut søknaden

 4. Ved godkjenning, motta pengene og nyt din nye bil!

Vilkår ved leasing

Leasing er et populært alternativ blant selskapseiere. Den maksimale leieperioden kan være opptil fem år, og avhengig av biltype må du bestemme størrelsen på ditt eget bidrag (vanligvis er det et depositum på 1-30%). Fordelen med denne typen leasing er fleksibiliteten og muligheten til å bytte ut bilen med en nyere modell fra tid til annen.

Hvordan søke om billeasing?

Først og fremst, velg en bil som dekker dine behov og samtidig imøtekommer budsjettet ditt, deretter gjør du følgende:

 1. Velg leasingselskapet

 2. Velg prosentandelen du vil bidra med

 3. Velg leieperiode

 4. Kjøp eller bytt ut bilen din med en bedre modell

Avhengig av dine behov, er det verdt å vurdere hva som er mer fordelaktig for kontoen din og hva dine fremtidige bruksformål med bilen er. Hvis du har din egen virksomhet, tenk på leasing som et alternativ til et lån. Leasing gir gode skattefordeler, spesielt ved finansiering av ny eiendom, og da spesielt personbiler. Det belaster heller ikke selskapets kredittverdighet så mye. Å gå til anskaffelse av det er også relativt enkelt. For nye selskaper uten økonomisk historie, kan leasing være den eneste måten å skaffe anleggsmidler på. Det er imidlertid også situasjoner der et banklån kan være en bedre løsning.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved