Hvor mye penger bør du ha på din sparekonto?

Share
Tweet
Share

Vi blir ofte minnet på hvor viktig det er å spare penger, og det er det. Vi kan føle oss trygge i vår nåværende situasjon. Kanskje har du en god jobb med stabil inntekt, en stabil familie og en bolig du er fornøyd med. Men hva om noe uventet skjer? Da er det en stor fordel å ha penger på sparekonto.

Sparekonto

En sparekonto er en type bankkonto laget for å spare penger. I motsetning til en brukskonto, som brukes til daglige transaksjoner som å betale regninger og ta ut kontanter, er en sparekonto laget for å hjelpe deg med å bygge og vedlikeholde sparing.

Mange banker tilbyr ofte renter på pengene du har spart, noe som gjør det til en trygg og enkel måte å la pengene dine vokse på over tid. Sparekontoen fungerer som en buffer mot uventede utgifter, økonomiske nødssituasjoner eller som sparing for noe du planlegger å kjøpe. Å ha en buffer kan hjelpe deg med å unngå gjeld og gi deg trygghet i å vite at du har penger for hånden når du trenger det mest.

Hvorfor bør du spare penger?

  • Beskyttelse mot uventede utgifter: Livet er uforutsigbart. Bilen din kan gå i stykker, du kan miste jobben, eller huset ditt kan brenne ned. Mange av disse tingene kan dekkes av forsikring, men uansett situasjon gir en sparekonto deg en buffer til å takle vanskelige situasjoner uten å stole på lån eller lignende.

  • Mulighet for fremtidige utgifter: Enten du sparer til en ferie, en ny bil eller en forskuddsbetaling på et hus, hjelper en sparekonto deg å sette av til fremtidige mål. Du har kanskje ikke råd i dag, men kanskje i morgen.

  • Økonomisk trygghet: Å ha en betydelig besparelse gir deg en følelse av økonomisk trygghet og uavhengighet. Det kan redusere stress og gi deg mer kontroll over fremtiden.

Så mye av lønnen bør du spare per måned

Den vanligste måten å spare på er å sette av et visst beløp hver måned når du får lønn. Vi er alle forskjellige og har derfor ulike muligheter til å spare. Bankene i Norge anbefaler 50/30/20 regelen

  • 50 % skal gå til de nødvendige utgiftene du har per måned

  • 30 % skal gå til forbruk og shopping til det du ønsker deg

  • 20 % skal gå til sparing

Det er selvfølgelig ikke alle som har råd til å følge dette oppsettet, spesielt hvis du sitter på et høyt boliglån. Men mellom 10 til 20 % til sparing er anbefalt, og heller redusere forbruket på ting du nødvendigvis ikke trenger per måned. 

Hvor mye bør du ha på sparekonto?

Hvor mye du trenger å spare hver måned kan variere avhengig av bosituasjon, inntekt og utgifter. Her er en guide for å beregne den optimale mengden:

1. Beregn dine månedlige utgifter

Til å begynne med må du ha et klart bilde av hva dine månedlige utgifter er. Disse inkluderer:

  • Leie eller pantelån

  • Utgifter til mat

  • Transportkostnader (bensin, offentlig transport, bilvedlikehold)

  • Regninger (strøm, vann, internett, telefon)

  • Forsikring (bolig, bil, helse)

  • Nedbetaling av gjeld (studielån, kredittkort)

  • Underholdning og andre kostnader

  • Legg alle disse utgiftene sammen for å få en total månedlig utgift.

2. Multipliser dine månedlige utgifter

Et vanlig tips er å ha minst 3 til 6 måneders utgifter spart opp som buffer. Hvis dine månedlige utgifter er 15 000 kroner, bør du ha mellom 45 000 og 90 000 kroner på sparekontoen din.

3. Juster beløpet ut fra din livssituasjon

Ulike faktorer kan påvirke hvor mye du bør spare. Her er noen å vurdere:

  • Inntektsstabilitet: Har du en stabil jobb med liten risiko for arbeidsledighet, kan du klare deg med en mindre buffer. Men er du selvstendig næringsdrivende eller har en usikker jobb, kan det være lurt å spare mer.

  • Antall pårørende: Hvis du har barn eller andre familiemedlemmer å forsørge, bør du ha en større buffer for å dekke deres behov i nødstilfeller. Vurder om du er ansvarlig for flere personer eller bare deg selv.

  • Gjeld: Har du store lån, f.eks. studielån eller kredittkortgjeld bør du vurdere å ha en større buffer for å unngå ytterligere gjeld ved uventede utgifter.

  • Boligutgifter: Hvis du eier boligen din, må du ta hensyn til vedlikeholds- og reparasjonskostnader som leietakere ikke trenger å bekymre seg for. En større buffer kan bidra til å dekke disse kostnadene.

  • Helse: Hvis du eller noen i familien din har helseproblemer, kan det være lurt å ha en større buffer for å dekke uventede medisinske utgifter.

Bygge en buffer

1. Sett deg et mål

Bestem hvor mye du vil spare basert på dine månedlige utgifter og din bosituasjon. Del opp dette beløpet i håndterbare månedlige avdrag slik at det føles overkommelig. Du kan f.eks. sette av 1000 kroner hver måned. På ett år har du spart 12.000 kroner. Hvis du vil spare et større beløp raskere, sett av et større beløp hver måned. Du kan da redusere mengden når du har nådd målet ditt.

2. Automatisk overføring

Sett opp en automatisk overføring fra lønnskontoen din til sparekontoen din hver måned. Dette sikrer at du sparer jevnlig uten å måtte tenke på det.

3. Prioriter sparepengene dine

Gjør sparingen din til en prioritet. Sørg for å spare et visst beløp hver måned før du bruker penger på underholdning og andre uvesentlige ting.

4. Juster budsjettet

Gå gjennom budsjettet ditt og se om det er områder der du kan kutte ned for å spare mer. Kanskje du kan redusere utgiftene til mat, transport eller underholdning.

5. Ekstrainntekt

Får du en ekstrainntekt, f.eks. en bonus på jobben eller en skatterefusjon, kan du vurdere å sette noen av pengene inn på sparekontoen din.

6. Utfordre deg selv

Det er ulike utfordre deg selv på for å spare mer. Du kan for eksempel sette av en uke per måned uten forbruk, eller kanskje en hel måned uten ekstra kostnader. Gi belønninger til deg selv når du greier dette, og ha det gøy mens du sparer. 

Vedlikeholde og justere bufferen

Det er viktig å regelmessig gjennomgå og justere bufferen for å sikre at den fortsatt er tilstrekkelig til dine behov. Livet endrer seg, og det samme gjør dine økonomiske behov. Her er noen tips for å opprettholde bufferen:

  • Regelmessig gjennomgang: Gjennomgå budsjettet og utgiftene regelmessig for å sikre at bufferen fortsatt er tilstrekkelig. Juster målet ditt hvis utgiftene eller inntektene dine endres.

  • Bruke bufferen: Bruk kun bufferen til virkelige nødsituasjoner, som f.eks uventede medisinske utgifter, bilreparasjoner eller plutselig arbeidsledighet. Eller bruk den først når du har nådd målet du har planlagt, f.eks. bilkjøp, oppussing eller kjøp av ny sofa. Unngå å bruke disse midlene til daglige utgifter eller unødvendige kjøp.

  • Bygg bufferen på nytt: Hvis du bruker bufferen, sørg for å fylle opp kontoen igjen så snart som mulig. Endre automatiske overføringer og juster på innskudd for å prioritere å fylle på bufferen.

  • Sparerenter: Hold øye med renten på sparekontoen din. Hvis renten på brukskontoen din er lav, bør du vurdere å flytte pengene dine til en konto med høyere rente for å øke sparepengene dine raskere. Mange banker tilbyr høyere rente jo mer penger du har på sparekontoen, noe som betyr at det lønner seg å spare mer.

Avsluttende tanker

Å ha en velfylt sparekonto er en av de viktigste aspektene ved sunn privatøkonomi. Det gir deg trygghet og fleksibilitet til å håndtere uventede utgifter og til å nå dine langsiktige mål. Ved å nøye kalkulere behovene dine, spare regelmessig og justere bufferen når det er nødvendig, kan du sikre at du er økonomisk forberedt for fremtiden.

Husk at det aldri er for tidlig eller for sent å begynne å spare. Uansett hvor du er i din karriere eller livssituasjon, kan du alltid begynne å bygge et sterkt økonomisk fundament med en sparekonto.

Ta kontroll over økonomien din i dag og begynn å spare for en tryggere fremtid.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

24. mai 2024
Ville du heller ...? - Test dine økonomiske prioriteringer
Har du kontroll på hva du synes er viktigst i livet når det gjelder penger? Svar på spørsmålene i "Ville du heller" og finn ut hva du prioriterer.
Les mer
9. mai 2024
Tips og triks for online lån fra Moneezys egne brukere
Bli kjent med online lån gjennom andres øyne! 7 tips og triks fra nordmenn som har vært i samme økonomiske situasjon som deg og fant lånet sitt gjennom Moneezy.
Les mer
22. mars 2024
Dette vet bankene om deg
Lurer du på hvilke opplysninger bankene får på en kredittvurdering? Her får du vite hvordan bankene vurderer om du får lån eller ikke. Lær mer her.
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved