Tips og triks for online lån fra Moneezys egne brukere

Share
Tweet
Share
Forfatter Emil Kjær
9 minutter lesetid
9. mai 2024

"Hva er deres erfaringer med nettbaserte lån, og hvilke tips ønsker de å gi videre til andre?"

Det har vi spurt en håndfull av våre brukere her på Moneezy om, noe som har resultert i en liste full av tips og triks for den nettbaserte låneverdenen.

Er du på vei til å ta dine første skritt inn på det nettbaserte låne markedet? Eller ønsker du å lære mer om alt som omhandler økonomi, kredittscore, budsjettlegging med mer? Da bør du lese videre her, hvor du får tips og triks fra andre nordmenn som har vært i nøyaktig samme situasjon som deg.

1. Behov vs. ønsker

“En av de første tingene jeg skulle ønske jeg hadde lært, er viktigheten av å skille mellom mine behov og mine ønsker. Jeg innså at jeg ikke burde la mine ønsker styre når jeg tar opp et lån. Et lån bør dekke et reelt behov i livet mitt."

Annika, 27 - Drammen

Før den nettbaserte låne prosessen i det hele tatt starter, er det viktig å lære seg å skille mellom behov og ønsker. Når det kommer til lån, blir det fort dyrt å la seg styre av ønsker. De fører til at vi handler spontant og uten å tenke over hvordan dette påvirker økonomien vår.

I motsetning er et behov noe som er viktigere å få dekket.

Er det noe i livet du virkelig ønsker deg, bør du derfor gjøre som Annika og stille deg selv spørsmålet om det er et viktig behov som må dekkes, eller om det heller er et ønske du kan leve uten.

Ønsker du for eksempel å bli med vennene på skiferie, men har ikke de økonomiske midlene til det, bør du spørre deg selv om ferien er et behov, eller om det derimot er et ønske du kan leve uten.

2. Research, research, research

“Før jeg søkte om lånet mitt, brukte jeg mye tid på å forske på forskjellige typer lån, utbydere, renter og vilkår blant annet ved hjelp av Moneezy. Der fant jeg raskt ut at ikke alle lån passet like godt for meg, og at noen ville være dyrere enn andre."

Mads, 31 - Trondheim

Tenk på lån på samme måte som når du kjøper flybilletter og hoteller; du ville aldri bare kjøpe det første og beste uten å sammenligne og se på prisene først.

Det er det samme med nettbaserte lån.

Som Mads, gjør du deg selv en stor tjeneste ved å gjøre grundig research før du søker om lån på nett. Les deg opp på effektiv rente, kredittverdighet, og diverse regler som utbyderne må følge. Det er mange penger å spare, og det skaper samtidig en trygghet å vite at man har satt seg inn i diverse aspekter ved nettbaserte lån før man selv søker om et.

Heldigvis har vi her på Moneezy gjort det veldig enkelt for deg, og du kan raskt få et overblikk over lån tilbydere.

Et ekstra tips er å søke om det samme lånet med samme løpetid, men hos flere utbydere. På den måten kan du sammenligne den spesifikke låneavtalen, utbyderne sender til deg, og kun signere på det billigste.

3. Les alltid det med små skrift

“Alltid, alltid, alltid les det med små skrift i din lånekontrakt! Jeg lærte spesielt å være veldig oppmerksom på effektiv renten, tilbakebetalingsplanen og om jeg ville få en bot hvis jeg betalte for sent."

Lasse, 24 - Stavanger

Når du mottar et lånetilbud fra en eller flere låneutbydere, kommer det også med en kontrakt for lånet. Les den godt gjennom, og finn blant annet frem til det Lasse nevnte ovenfor.

Den effektive renten bestemmer hvor mye du skal betale for lånet. Multipliser prosentdelen med lånebeløpet for å finne frem til de årlige omkostningene som er forbundet med nettbaserte lån. Gå etter lån med så lav effektiv rente som mulig.

Tilbakebetalingsplanen kalles også lånets løpetid. Du velger selv løpetiden, og i tilbakebetalingsplanen kan du se hvilke beløp du skal betale hver måned. Vær oppmerksom på om det er gebyrer forbundet med hver betaling, og i så fall hvor mange.

Til slutt bør du, som Lasse, finne frem til om du får en bot ved å betale for sent, men også om det er mulig for eksempel å betale lånet av før tid. Begge står i lånekontrakten.

4. Kjenn din kredittverdighet

“Da jeg søkte om et lån, fant jeg ut hvor mye min kredittverdighet påvirket mulighetene mine for å få tilbudt et billig lån. Før søknadsprosessen forbedret jeg derfor min score for å få tilbudt bedre lån."

Laura, 38 - Oslo

Alle låneutbydere – enten det er på nett eller i banken – foretar en kredittvurdering av deg når du sender en lånesøknad.

I kredittvurderingen ser de på din kredittscore, som er et uttrykk for hvor sunn din økonomi er. Det vil si at de ser på din inntekt, om du har gjeld, hvordan du har håndtert tidligere gjeld, osv.

Har du en dårlig kredittverdighet, vil låneutbyderen enten avslå lånesøknaden din eller tilby deg et dyrere lån med en høyere effektiv rente, fordi du er en større risiko å låne penger til. Det er derfor økonomisk ufordelagtig for deg å søke om et lån hvis du har en dårlig kredittscore.

Du forbedrer din kredittverdighet ved å ha en sunn økonomi. Bruk ikke mer penger enn du har, søk kun om realistiske lånebeløp, så du ikke får for mange avslag, og begynn å bygge opp en god kreditt historie for deg selv.

5. Er et budsjett virkelig så viktig?

“Jeg lærte på den harde måten at det er avgjørende å ha en solid plan for tilbakebetalingen av lånet. Lag et budsjett som tar hensyn til både avdragene OG alle dine andre utgifter. Du må kunne betale på lånet hver måned uten at det ødelegger økonomien din."

Axel, 27 - Bergen

Et budsjett er alfa og omega når det kommer til å skape en god låne prosess. Det er den avgjørende faktoren for om du har økonomisk overskudd gjennom hele lånets løpetid, eller om du ender opp med å bli overveldet og risikerer å ende i tilbakebetalingsproblemer.

Du lager et godt budsjett ved å kjenne til dine faste, månedlige inntekter og utgifter. Deretter kan du regne ut ditt månedlige disponible beløp, som er de pengene du har til overs hver måned, og som du kan bruke på å betale av på lånet, spare opp og dekke uforutsette utgifter.

Det er det månedlige disponible beløpet du skal bruke for å finne frem til løpetiden. Når du har bestemt deg for et lånebeløp, må du bestemme deg for over hvor lang tid lånet skal løpe.

Velger du en lang løpetid med et lavt lånebeløp, blir tilbakebetalingsbeløpet mindre hver måned, men det totale tilbakebetalingsbeløpet blir høyere fordi du betaler renter og gebyrer på lånet i flere måneder.

Velger du derimot en kort løpetid med et lavt lånebeløp, blir tilbakebetalingsbeløpet høyere hver måned, men det minimerer den totale prisen du må betale for å låne pengene.

Ved å legge et budsjett før du søker, finner du frem til hvor mye penger du kan betale av hver måned, og dermed kan du regne ut hvor lang en løpetid du skal søke om.

6. Nødfond til nødsituasjoner

“En nødfond er virkelig noe jeg ikke trodde var så avgjørende, før jeg sto midt i å betale tilbake på lånet mitt. Jeg støtte på en uventet utgift, som nesten hadde skubbet hele tilbakebetalingen min ut av kurs. Derfor er en nødfond virkelig god å ha."

Majken, 29 - Oslo

En nødfond er en ekstra konto eller et fastsatt minimumsbeløp, som alltid skal stå på sparekontoen din. Det er en "hellig" sum du kun skal bruke i nødsituasjoner, hvor det plutselig oppstår en uventet utgift som må dekkes umiddelbart.

Med andre ord; nødfonden er ikke til for å kjøpe et par nye joggesko eller en tur på byen.

Har du ikke bygget opp en nødfond, er det mer risikabelt å låne penger, ettersom du i hele låneprosessen må kunne betale på lånet hver måned. Blir sykkelen din derfor plutselig stjålet, og du trenger en ny for å komme deg på studiet eller jobben, kan det slå økonomien din – og dermed tilbakebetalingen – ut av kurs.

For å unngå dette, kan du med fordel regne inn oppbyggingen av en nødfond i budsjettet ditt. På den måten sikrer du at du ikke presser økonomien din til det ytterste hver måned, og du bygger samtidig opp en større økonomisk trygghet som vil komme deg til gode senere.

7. Kommunikasjon med din låneutbyder

“Kommunikasjon er nøkkelen når det kommer til din låneutbyder! Snakk med dem hvis du kommer i problemer som vil påvirke dine månedlige avdrag, og finn frem til en løsning sammen. Stikk ikke hodet i sanden, så unngår du en vanskelig låne prosess."

Signe, 25 - Tromsø

Er det tidspunkter i løpet av din lånetid hvor du møter på utfordringer med hensyn til tilbakebetalingen, eller du ønsker å betale ditt lån av før eller etter den avtalte datoen, må du alltid kontakte din låneutbyder.

Som Signe sier, kommunikasjon er nøkkelen, og det vil aldri komme deg til gode å unngå samtalen med din utbyder. De er der for å sikre en god låne prosess, og det er derfor i meget få tilfeller at de ikke stiller hjelp til rådighet for deg hvis du møter på økonomiske problemer underveis.

Løper din låne prosess derimot som smurt, og er det ikke behov for kontakt hverken fra din eller utbyderens side, er det selvfølgelig ingen grunn til å ta kontakt med dem.

Konklusjon

Her i artikkelen fikk du 7 gode råd med på veien fra en rekke nordmenn som har lånt penger på nett og ved hjelp av Moneezy's sammenligningstjeneste.

Føler du deg bedre rustet til å tre inn på det nettbaserte lånemarkedet? Da start her:

Forfatter:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

6. mai 2024
Lån til tannlege? Betal tannlegeregningen med riktig lån
Trenger du lån til tannlege finnes det flere alternativer du bør se på før du hopper et tilbud fra tannlegen. Her får du de beste tipsene. Les mer her.
Les mer
26. april 2024
Til deg som trenger lån til oppussing
Her får du en oversikt over hvilke typer lån som er vanlig til oppusssing av bolig i Norge, og hvilke fordeler og ulemper disse lånetypene har.
Les mer
19. april 2024
Har du gjort skattefradrag på lånet ditt?
Har du tatt et bestemt lån, kan det bety at du har rett til fradrag når du leverer selvangivelsen. Finn ut hva som gjelder og forskjellene mellom landene i Skan
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved