5 essensielle forsikringer du trenger og hvorfor de er viktige

Share
Tweet
Share

Forsikringsselskaper har et enormt utvalg av forskjellige dekninger for å selge deg. Alt i fra bolig, bil til mobiltelefonen din. Men hvilke forsikringer trenger du virkelig? Her har vi listet opp 5 essensielle forsikring som stort sett alle trenger, og hvorfor disse dekningene er viktige.

1. Innboforsikring

Har du enebolig bør du selvfølgelig også ha en forsikring som dekker selve boligen. Men en forsikring som alle bør ha, enten de bor i enebolig eller leilighet, er en innboforsikring.

Selv om du kanskje ikke har så mange verdisaker, kan det være andre formål som er mye viktigere å dekke. Blant annet kan innboforsikringen dekke kostnadene dine dersom det oppstår brann, lekkasje eller skadedyr i boligen din.

Forestill deg at det oppstår en brann i leiligheten under deg - hvor skal du flytte hvis alt brenner ned? En forsikring kan hjelpe deg med å betale midlertidig bolig og erstatte løsøre som har brent opp.

2. Delkasko på bilen

Ansvarsforsikring på bilen din er tilknyttet forsikringsavtalen din. Derfor er det veldig viktig at du betaler forsikringene dine i tide for å unngå at du kjøper uten dekning hvis du kjører på noen eller skader andre byggverk.

Men det er flere andre dekninger du bør vurdere. Selv om bilen er gammel, kan det være en fordel å ha delkasko på bilen. Årsaken er at du også har dekning for steinsprut, noe som er en veldig vanlig årsak til store ekstrakostnader for mange.

Å skifte rute kan fort koste over 20.000 kroner avhengig av hvilken bil du har, og mange må låne penger for å dekke slike skader. På delkasko får du dette dekket, og mange selskaper tar heller ikke egenandel på slike skader.

Andre årsaker til å ha delkasko på bilen, er at den dekker tyveri fra bilen. Dersom du for eksempel glemmer mobiltelefonen eller andre dyre verdigjenstander, kan du få tilbake penger for løsøre som du har blitt frastjålet.

3. Reiseforsikring

Reiser du stort sett innen Europa, så trenger de fleste kun å ta med seg et europeisk helsetrygdkort. Men skal du til for eksempel USA eller asiatiske land, så bør du ha en god reiseforsikring som dekker eventuelle medisinske kostnader.

Å havne på sykehus i utlandet kan være veldig kostbart, og mange nordmenn ender opp med stor gjeld som de ikke greier å betale.

Du trenger nødvendigvis ikke å kjøpe en helårsavtale. Det finnes flere kredittkort i Norge som også inkluderer reiseforsikring dersom du betaler reisekostnadene med kortet.

4. Uføreforsikring

Hvor mye blir inntekten din redusert hvis du blir ufør? Mange er ikke klar over at de kan tape mer enn 50 % av inntekten sin dersom man ikke er i stand til å arbeide lengre.

NAV sine nettsider står det at du får opp til 66 % hvis du blir ufør, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Per dags dato dekker de ikke opp for mer enn 6 G, noe som tilsvarer en årsinntekt på 711 720 kroner. Tjener du mer enn dette, blir ikke dette tatt med i beregningen.

Derfor kan en uføreforsikring dekke mye av det du taper i inntekt, med en fast månedlig utbetaling. Du velger selv hvilket beløp du ønsker å forsikre deg for, og utbetalingene starter året etter at du er erklært ufør. Det første året har du 100 % dekning i forhold til sykdomsfraværet fra jobben uansett.

5. Livsforsikring

Er du eneforsørger og har høyt boliglån eller forbrukslån, bør du ha en livsforsikring som kan dekke denne gjelden. Dersom barna dine mister deg og boligen i tillegg, er dette en ekstra påkjennelse for dem.

En livsforsikring kan utbetales til dine arvinger uavhengig av dødsårsaken. Dette gir barna dine den økonomiske tryggheten til at de slipper å arve din gjeld, eller blir tvunget til å selge hjemmet sitt etter at du har gått bort.

Som regel kjøper du en livsforsikring for et bestemt utbetalt beløp, alt i fra 500 000 til flere millioner. Premien blir gjerne mer kostbar jo eldre du blir, så du kan gjerne nedjustere beløpet du er forsikret for i takt med gjelden din.

Andre forsikringer du kan vurdere

Forsikringer bør bestandig velges ut ifra individuelle behov. Har du ikke kjøretøy, reiser aldri eller har ingen barn, så kan noen av disse være mer aktuelle.

  • Gjeldsforsikring: Har du mye forbruksgjeld på kredittkort eller forbrukslån, så kan det være en stor fordel å ha en gjeldsforsikring. Dersom noe skulle skje med økonomien din, dekker selskapet gjeld utgiftene dine hvis du enten blir ufør eller ufrivillig arbeidsledig.

  • Helseforsikring: Dersom du ikke har noen avtaler om privat helseforsikring via jobb eller fagforening, kan dette være en god investering. Det er lange helsekøer i Norge, og får du en kritisk sykdom eller tilstand, så er det viktig å få behandling så raskt som mulig. En helseforsikring gir deg gratis dekning på private sykehus.

  • Uhellsforsikring: Mange tror at reiseforsikringen dekker skader og tap av verdigjenstander mens de er på reise eller utenfor hjemmet. Men dette stemmer ikke bestandig. Dersom du ikke har dekning for skader på dyre mobiltelefoner eller andre verdigjenstander du tar med deg til daglig, kan du vurdere en uhellsforsikring/verdigjenstandsforsikring.

    På en verdigjenstandsforsikring velger du forsikringsbeløpet selv, men på en uhellsforsikring har du en fast sum å forholde deg til.

  • ID-tyveri: På grunn av hvor enkelt det er å handle på nett med kort og betalingsapper, er det også større fare for å bli hacket. Dersom noen stjeler informasjonen din og bruker denne for å handle i ditt navn, kan du pådra deg mye gjeld du ikke har skyld i selv. En ID-tyveriforsikring kan hjelpe deg med å rydde opp i dette og fjerne krav som du ikke vedkjenner deg.

Konklusjon

Før du velger forsikring og forsikringsselskap, så snakk med kundesenteret direkte. Som regel er disse ikke for opptatt av å selge forsikringer, men å hjelpe deg dekke dine behov. Det viktigste er at du unngår å være underforsikret dersom noe skulle skje med deg, enten det er en brann i leiligheten eller at du mister dyre verdigjenstander som du trenger i hverdagen.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

9. mai 2024
Tips og triks for online lån fra Moneezys egne brukere
Bli kjent med online lån gjennom andres øyne! 7 tips og triks fra nordmenn som har vært i samme økonomiske situasjon som deg og fant lånet sitt gjennom Moneezy.
Les mer
6. mai 2024
Lån til tannlege? Betal tannlegeregningen med riktig lån
Trenger du lån til tannlege finnes det flere alternativer du bør se på før du hopper et tilbud fra tannlegen. Her får du de beste tipsene. Les mer her.
Les mer
26. april 2024
Til deg som trenger lån til oppussing
Her får du en oversikt over hvilke typer lån som er vanlig til oppusssing av bolig i Norge, og hvilke fordeler og ulemper disse lånetypene har.
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved