Alt du trenger å vite om Experian

Innholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Kredittscoren din en viktig faktor som påvirker alt fra boliglån til kredittkort og andre finansielle transaksjoner. En av de mest innflytelsesrike aktørene som påvirker din kredittscore er Experian. De er en av Norges eldste kredittvurderingsbyrå.

Har du søkt om låne penger tidligere, har du helt sikkert fått et gjenpartsbrev fra dem i posten noen dager etterpå at det har blitt tatt en kredittvurdering av det. Men hvem er Experian, og hvilke opplysninger får du opp om deg? Her får du vite alt om Experians historie og hvilke data de har tilgang til.

Hvem er Experian?

Experian er et kredittbyrå som samler inn og behandler økonomisk informasjon om forbrukere og bedrifter. De samler data fra ulike kilder, inkludert banker, finansinstitusjoner, og offentlige registre.

Denne informasjonen brukes deretter til å generere kredittscore og rapporter som hjelper långivere og andre finansinstitusjoner med å vurdere risikoen ved å låne ut penger til enkeltpersoner eller bedrifter.

Experian har en lang historie som strekker seg tilbake til 1980-årene da selskapet ble etablert som et resultat av fusjoner og oppkjøp av flere kredittopplysningsbyråer. Siden den gang har Experian vokst til å bli et globalt ledende kredittbyrå med tilstedeværelse i over 30 land.

Deres hovedmål har alltid vært å samle inn og analysere forbruker- og bedriftsinformasjon for å hjelpe kunder med å ta informerte økonomiske beslutninger. De samarbeider med en rekke banker, finansinstitusjoner og andre økonomiske aktører over hele verden.

Disse samarbeidene gjør det mulig for Experian å få tilgang til mer omfattende og nøyaktig informasjon som brukes til å generere kredittscore og rapporter.

I dag tilbyr selskapet et bredt spekter av tjenester, inkludert kredittovervåking, identitetstyveri beskyttelse, og kredittrapporter. Deres tjenester er designet for å hjelpe forbrukere og bedrifter med å forstå sin økonomiske helse og ta informerte beslutninger.

Hva slags informasjon samler Experian?

Experian samler informasjon fra ulike kilder, inkludert kredittkortutstedere, banker, og andre finansinstitusjoner. De får også informasjon fra offentlige registre, slik som rettsdokumenter og konkursmeldinger. Denne informasjonen blir deretter analysert og brukt til å generere kredittscore og rapporter.

Disse opplysningene gjelder blant annet:
  • Personlig data: Når du søker om lån eller andre tjenester som krever en kredittsjekk, blir det som regel bedt om å oppgi ditt fødselsnummer. Da får de opp navn og bosted.

  • Eksisterende gjeld: Kredittopplysningsbyrå får informasjon om all gjeld som er tilknyttet ditt fødselsnummer. Her får du informasjon om hvor mye gjeld du har, og hvilke banker du skylder penger til.

  • Inntekt: All informasjon om inntekt fra dine siste 3 skattemeldinger blir tatt med i en kredittvurdering. Dette gir opplysninger om du har nok inntekt til å få låne penger eller ikke.

  • Betalingsanmerkninger: Har du betalingsanmerkninger, vil dette komme opp i en kredittvurdering. Det blir ikke opplyst om hvem du skylder penger til, men at det finnes anmerkninger på deg.

Får alle selskaper opp denne informasjonen fra Experian?

I dag blir all økonomisk informasjon om deg samlet i en database. Det er ingen som behandler en kredittvurdering manuelt, slik at du kan føle deg trygg på at det ikke er så mange personer som får tilgang til alle opplysningene.

La oss si at du søker om en forsikring, og forsikringsselskapet gjennomfører en kredittvurdering via Experian for å avgjøre om du er kvalifisert for å betale forsikringspremien på et etterskuddsbasis. Resultatet fra kredittsjekken vil kun avsløre om du er godkjent for delbetaling eller ikke. Detaljert informasjon om din inntekt eller eventuell gjeld du måtte ha, blir ikke avslørt for selskapet.

Banker og finansinstitusjoner derimot, er helt avhengig av å få informasjon om din inntekt og eksisterende gjeld dersom du søker om lån.

I Norge er det lovpålagt at alle nye lånekunder tar en kredittvurdering for å vite hvor mye de kan låne, og hvor lang nedbetalingstid de får.

Hva er hensikten med en kredittsjekk fra Experian?

Det er flere årsaker til at det er viktig å ha kredittopplysningsbyrå som kan spore opp eventuelle feil i din økonomi.

  1. Er det for eksempel opplysninger som ikke stemmer i din kredittrapport, eller om du finner betalingsanmerkninger du ikke vedkjenner deg, er det all grunn til å sjekke rapporten selv over hvem du skylder penger.

  2. Du kan også forestille deg at noen har lånt penger i ditt navn uten ditt samtykke. Dette er ikke uvanlig i dag med tidligere samboere eller ektefeller som har lånt penger uten at du vet om det. En kredittvurdering vil også avdekke slike forhold, slik at du får sjansen til å rydde opp.

Slik får du tilgang til din kredittsjekk fra Experian

For å få tilgang til kredittvurderingen din fra Experian, kan du besøke deres nettside og logge deg inn med BankID. Du kan forsåvidt benytte deg av andre kredittopplysningsbyrå i Norge som også vil få tilgang til denne rapporten.

Experian gjør det enkelt for privatpersoner og bedrifter å holde styr på sin økonomi. Det er også veldig enkelt å benytte seg av tjenesten selv for å finne ut om det er feil i forbindelse med din inntekter, betalingsanmerkninger eller eksisterende gjeld.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

12. mars 2024
Små enkle trinn for å bli gjeldfri raskere
Utforsk beviste strategier for å overvinne gjeld raskere. Ta kontroll over dine finanser nå ved å lære enkle, effektive steg mot økonomisk frihet. Les mer her.
Les mer
8. mars 2024
Krav for å søke om lån i Norge: Slik går du frem
Guide til låneprosessen i Norge: Lær om kravene, hvordan du søker elektronisk og forstår rentekostnader, samt tips for å navigere i det norske lånesystemet.
Les mer
29. januar 2024
Hva er kredittscore?
Finn ut hvordan finansinstitusjoner vurderer sine kunder. En guide som forklarer hvor gunstig det er å ha en god kreditt historie når man søker om et lån.
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved