Små enkle trinn for å bli gjeldfri raskere

Innholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Kredittgjelden øker mye i Norge, og mange sitter med flere lån som de føler de aldri blir ferdig med. Mange har også havnet i den situasjonen hvor de låner enda mer penger for å betale tilbake gammel gjeld, og dermed øker gjelden enda mer over tid.

Det er selvfølgelig en fordel å kunne låne penger på dagen du trenger det mest, og nedbetale over tid med månedlige avdrag. Men for å unngå at du ikke tar opp mer gjeld enn det du tåler, og sørger for å bli raskere gjeldsfri, har vi samlet flere tips nedenfor for å bli kvitt gjelden både raskere og redusere kostnadene dine på lån.

Metodene du kan bruke for å bi kvitt gjeld raskere

Det finnes flere metoder du kan benytte deg av for å bli gjeldfri raskere. Men det er to metoder som er kanskje mest vanlig når det er snakk om å stramme kraftig inn på utgiftene på lån. Snøballmetoden er en tilnærming som fokuserer på å kvitte seg med små låneavtaler først. En annen strategi for å bli kvitt gjeld raskere er lavine-metoden. Denne tilnærmingen fokuserer på å minimere de totale rentekostnadene ved å prioritere gjeld med de høyeste rentesatsene først.

Her skal vi gå gjennom hvordan begge disse metodene fungerer i praksis:

Snøballmetoden

  • Liste opp all gjeld: Start med å lage en liste over alle dine gjeldsposter, fra minst til størst, uavhengig av rentesats.

  • Prioriter den minste gjelden først: Begynn å nedbetale den minste gjelden først, mens du fortsetter å betale minimum på de andre.

  • "Rull" over betalingene: Når den minste gjelden er nedbetalt, bruker du det samme beløpet for å betale ned på lån nummer 2 på listen din. Dette skaper en økende "snøball" av midler for å håndtere større gjeldsposter.

Lavine-metoden

  • Liste opp gjeldsposter med rentesats: Lag en liste over alle gjeldspostene dine, denne gangen sortert etter rentesats fra høyest til lavest.

  • Prioriter høye renter: Begynn med å betale ned gjelden med den høyeste rentesatsen først, mens du fortsetter å betale minstebeløpet på de andre.

  • Oppretthold beløpet: Når du er ferdig med å betale gjelden med høyeste rentesats, betaler du tilsvarende på lånet med lavere rente.

Prøv å få innvilget refinansiering for å redusere renten

Dersom det er snakk om mange lån du har med høy rente, er det mest gunstig å søke om refinansiering enten med eller uten sikkerhet. Dette betyr rett og slett at du samler alle lånene dine hos samme bank, og til gjengjeld får lavere rente på lånene dine.

Men for at denne metoden skal fungere for å bli gjeldsfri raskere, er det viktig at du prøver å opprettholde mer eller mindre samme betaling som du gjør i dag. Å velge en lengre nedbetalingsperiode vil bare øke rentekostnadene over tid.

Enkelte typer forbrukslån kan ha en rente på godt over 24 %. Får du halvert denne rentekostnaden kan du fort bli gjeldsfri et par år raskere dersom du fortsetter å betale det samme beløpet du gjør i dag på dine lån.

Dersom du ikke får innvilget refinansiering av usikret gjeld på grunn av betalingsanmerkninger eller for lav inntekt, kan det være et alternativ å søke med en medlåntaker, eller prøve å søke med sikkerhet i boligen. Da får du all gjeld slått sammen med boliglånet, og nyter godt av lav rente for å bli raskere kvitt forbruksgjelden.

Prioriter å betale ned lånene fremfor forbruk

En av de enkleste metodene for å skaffe mer penger til å bli kvitt gjeld, er å gå gjennom økonomien for å finne muligheter for å spare penger i hverdagen. Det er viktig at du setter et budsjett på forbruket og ser på unødvendige utgifter du betaler på hver måned. Kanskje det er abonnent du ikke trenger lenger, eller andre tjenester du betaler for som ikke er nødvendig.

Når det gjelder forbruk på mat og dagligvarer, så kan du prøve å benytte deg av tilbud på dagligvareforretninger og planlegge storhandel fremfor sporadiske kjøp. Sjansene er store for å spare flere tusen kroner på å planlegge handel, og pengene til overs kan du heller bruke på å bli kvitt gjelden din.

Selg unna ting du ikke trenger

De fleste av oss har skap, kommoder og garasjer med ting vi ikke trenger. Men kanskje det er ting som andre kan være villige å betale penger for? Gå gjennom ting som er stuet bort i hjemmet, så legger du dem ut på Finn eller andre markedsplasser på nett for å få litt ekstra inntekter.

Denne metoden for å skaffe mer penger til å nedbetale gjeld tar selvfølgelig litt tid, men kan være veldig lønnsom. Husk at det er mange her i landet som har heltidsjobb med å selge unna brukte gjenstander på nett.

Konklusjon

Å kvitte seg med gjeld raskere kan være enklere enn du tror når du først begynner å gjøre tiltak i hverdagen for å spare penger. Det viktigste er å gå gjennom låneavtalene først for å se om du kan redusere renter på lånene. Etterpå kan du prøve noen av metodene ovenfor for å øke innbetalingene hver måned. Dette krever litt arbeid fra din side å planlegge økonomien bedre i hverdagen, og finne løsninger på hvordan du skal fremskaffe mer penger til å betale ned på lånene uten at dette skal gå alt for mye utover livskvaliteten.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

8. mars 2024
Krav for å søke om lån i Norge: Slik går du frem
Guide til låneprosessen i Norge: Lær om kravene, hvordan du søker elektronisk og forstår rentekostnader, samt tips for å navigere i det norske lånesystemet.
Les mer
7. mars 2024
Hva er effektiv rente, og hvordan kan den hjelpe deg med å velge det beste lånet?
Er du klar over hvordan effektiv rente påvirker ditt lån? Oppdag i dette materialet hva eff. rente innebærer og hvordan den kan bistå deg i å treffe klokere øko
Les mer
18. desember 2023
Fem enkle tips til å spare penger i hverdagen
Ser du etter enkle og overkommelige tips for å spare mer penger i hverdagen? Her er våre topp 5 tips for å hjelpe deg med å få kontroll over utgiftene dine.
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved