Fem enkle tips til å spare penger i hverdagen

Innholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Det skal faktisk overraskende lite til for å spare penger i hverdagen og dermed få mer inn på sparekontoen.

Nedenfor har vi samlet fem av våre beste tips til hvordan du kan spare penger og leve mer økonomisk.

1. Se gjennom forsikringene og abonnementene dine

Vi er klar over at dette ikke er den mest spennende oppgaven å begi seg ut på, men det er mye penger man kan spare ved å sammenligne forsikringene dine med de andre på markedet. For ikke å snakke om de økonomiske fordelene du kan oppnå ved å kutte ned på abonnementstjenestene du uansett ikke bruker på en månedlig basis.

Når det kommer til forsikringer kan det som sagt være en fordel å sammenligne de man har, med andre forsikringer på markedet. Her er det spesielt viktig å merke seg at pris ikke er det eneste viktige punktet man skal ta hensyn til – pris er ikke alltid lik kvalitet. Derimot må du vite hvilke personlige behov forsikringen din skal dekke. Hvis du f.eks. leier et sted, er det viktig at innboforsikringen din passer til dette.

Abonnementstjenester er det litt enklere og raskere å ta stilling til. Streamingtjenester kan du evt. dele med venner og familie. Som med forsikringer kan det være en god idé å sammenligne dine nåværende abonnementer med andre på markedet. F.eks., når var sist du sjekket ut hvilket mobilabonnement du har?

Selv om dette tipset forståelig nok kan føles som et stort prosjekt, er det i utgangspunktet en engangsgreie. Når du har sett gjennom alle forsikringene og abonnementene dine og evt. gått over til billigere løsninger, har du allerede begynt å spare litt penger.

2. Lag en måltidsplan

Dette er et tips som krever hyppigere planlegging og en del arbeid. Samtidig er det også her det virkelig er penger å spare. Bare tenk på hvor mange ganger du handlet på butikken forrige uke, og hvor mange små impulskjøp som havnet i handlekurven. I første omgang anbefaler vi at du setter av to timer i slutten av uken til både å lage måltidsplanen og å handle inn. På den måten trenger du kun å handle inn én gang i uken. Dette sparer deg for tid, reduserer sannsynligheten for impulskjøp, og i tillegg kan du lettere få maten i måltidene til å passe sammen. Tenk f.eks. på hvor mange retter 1 kg storfekjøtt kan inngå i.

Selv om forberedelsene og gjennomføringen av en måltidsplan er et stort prosjekt, handler det rett og slett om å komme inn i rutinen av det. En måltidsplan kan dessuten brukes om igjen flere ganger, slik at du ikke trenger å være kreativ hver uke. Da matbudsjettet er en av de større utgiftene, vil denne utgiftsposten utvilsomt bli lavere ved å utarbeide og følge en ukentlig måltidsplan.

3. Følg 14-dagers regelen

Impulskjøp på matbutikken er en ting, men impulskjøp i de litt større prisklassene er en synder når det kommer til økonomien din. Mange kjøper ofte ting de egentlig ikke har behov for, men dette kan unngås ved å bruke 14-dagers regelen. Enkelt og greit handler det om tilbakeholdenhet, og å vurdere om du virkelig trenger den tingen eller ei. Gi deg selv 14 dagers betenkningstid, og du vil bli overrasket over hvor mye du kan spare i det lange løp. Min gjetning er at man ofte glemmer hva det var man skulle kjøpe, rett og slett fordi det viser seg at man ikke trengte det allikevel. Og omvendt – er det slik at du fortsatt tenker på det to uker senere, kan du kjøpe det med god samvittighet.

4. Opprett et fast månedstrekk

Et fast månedstrekk er også en enkel måte å spare penger på, og her er det enda mindre å tenke over. Ta en titt på brukskontoen din i begynnelsen av måneden etter at alle regningene er betalt – hvor mye penger sitter du igjen med? Hvis beløpet blir stående på brukskonto, er det en større sannsynlighet for at forbruket ditt blir høyere. Med andre ord: det er en større tendens til at man ender opp med å bruke pengene som står til rådighet. Et av våre tips for å spare penger er derfor at man oppretter et fast månedstrekk mellom brukskontoen og sparekontoen din. På den måten overføres det hver måned et fast beløp til din sparekonto, uten at du trenger å tenke over det. I første omgang anbefaler vi at du prøver å sette av 20% av det tilgjengelige beløpet. På den måten kan du justere forbruket ditt deretter. Du kan også nedjustere beløpet etter noen måneder dersom du føler at 20% blir for mye, evt. øke det hvis du har et større økonomisk overskudd enn først antatt.

5. Skaff deg oversikt med en app

Hvis alt dette fokuset på hverdagsøkonomien kan virke overveldende og lite overskuelig, kan en app som gir deg oversikt over økonomien også være et alternativ. Det finnes mange ulike å velge mellom, f.eks. Spiff, Dreams eller Spare. Her kan du koble sammen kontoene dine, slik at du får en full oversikt over hva som går inn og hva som går ut. Alternativt kan du også delta i sparekonkurranser, eller lage dine egne, for å redusere forbruket ditt enda mer. En app er dermed en enkel og lavterskel metode for å spare penger i hverdagen.

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved