Spar penger - 30-dagers minimalistutfordringen

Innholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Hvor enn vi går, blir vi bombardert med reklame og oppfordret til å konsumere mer og mer. Når vi handler, fylles vi av en kortvarig følelse av lykke som snart forsvinner, og da ønsker vi å kjøpe enda mer. Våre hjem fylles med ting vi ikke trenger, og våre liv blir kompliserte av det store antallet eiendeler vi eier.

Hva skjer hvis vi i stedet velger en enklere vei, en vei som fører til frihet og letthet? Prøv minimalistutfordringen i 30 dager og se hva som skjer.

Hva er 30-dagers minimalistutfordringen?

Minimalistutfordringen er en enkel metode for å redusere mengden av rot i hjemmet, spare penger, og skape mer plass for det som virkelig er viktig i livene våre. Konseptet er enkelt: i løpet av en måned kvitter du deg med en ting hver dag som du ikke trenger. Det kan være alt fra klær og bøker til større ting som møbler og elektronikk. Meningen er ikke å kvitte seg med alt, men målet er å gradvis avvikle det overflødige og skape et mer organisert og harmonisk hjem.

Reglene er som følger:

 • Kvitt deg med minst én ting hver dag i 30 dager

 • Ikke kjøp flere ting under utfordringen

 • Selg eller gi bort tingene hvis de kan gjenbrukes

Ting du kan velge

Å velge en ting om dagen i 30 dager kan virke utfordrende i begynnelsen, men det er flere måter å gjøre det til en enkel og givende prosess. Først kan du begynne med små ting og vente med de større tingene til senere. Gå gjennom forskjellige rom i hjemmet ditt og identifiser ting som du ikke lenger bruker eller trenger. Du kan også tenke på hvilke områder i livet ditt som du ønsker å forenkle og rydde ut. Her er noen eksempler:

 • Klær: Dette kan inkludere klær som ikke lenger passer eller som du aldri bruker. Noen klær kan du sy om for å passe stilen din, eller rydde ut dem for å skape mer plass.

 • Bøker og magasiner: Hvis du har noe som du ikke lenger leser eller er interessert i, kan det være på tide å kvitte seg med dem. Du kan donere dem til veldedighet, selge dem, eller gi dem bort til noen andre som kan ha glede av dem.

 • Elektronikk: Dette kan inkludere gamle mobiltelefoner, datamaskiner, kameraer eller andre elektroniske enheter som du ikke lenger bruker. I stedet for å la dem samle støv, kan du selge dem eller resirkulere dem på en ansvarlig måte.

 • Kjøkkenutstyr og redskaper: Hvis du har en overflod av kjøkkenutstyr som bare står der, kan det være på tide å gjøre plass i skapene. Dette kan inkludere alt fra gamle kjøkkenredskaper og apparater til serviser og glass som ikke brukes.

 • Møbler: Dette kan være møbler som tar opp for mye plass og bare er i veien. Du kan selge dem eller gi dem bort.

 • Dekorasjoner og pyntegjenstander: Noen ganger samler vi på oss for mye pynt som bare er i veien når vi skal støve av hyllene. Prøv å holde deg til noen få pyntegjenstander for å skape mer lys og åpenhet i boligen din.

 • Sport- og fritidsutstyr: Gamle sykler, ski, tennisracketter, golfkøller. Hvis du vet at du vil bruke det når sesongen tillater det, er fritidsutstyr en god ting å beholde, men hvis det gamle fiskestangen har ligget urørt i boden i fem år, da er det kanskje en lettelse å selge det.

 • Kosmetikk og hudpleieprodukter: Ofta behåller vi smink och hudvårdsprodukter så länge att de passerar sitt bäst-före-datum. Nytt smink är dyrt, men gammalt smink kan orsaka skada på huden. Då är det lika bra att rensa ut och fundera på om du behöver så mycket kosmetika i slutändan.

 • Sentimentale ting: Ting med sentimental verdi kan være viktige for oss, selv om vi ikke bruker dem. Men når de blir for mange, tar de mye plass. Gå gjennom tingene dine og tenk på hvilke som betyr mest for deg og hvilke som kan gå. Kanskje trenger du ikke å beholde alle bursdagskort, tegninger fra barneskolen eller sparte kinobilletter.

Spare penger

En av de store fordelene med å delta i minimalistutfordringen er at du ikke bare frigjør plass i hjemmet ditt, men kan også tjene litt ekstra penger ved å selge tingene du ikke trenger.

Du kan selge ting på for eksempel Finn.no, Facebook Marketplace, eBay eller loppemarkeder for å tjene en liten slant å spare til fremtidige kjøp.

Ved også å følge regelen om ikke å kjøpe nye ting under utfordringen, har du skapt en enkel måte å spare penger på samtidig som du forenkler hverdagen din.

Unngå overforbruk

En tommelfingerregel med minimalistutfordringen er å unngå overforbruk. Det er ikke feil å kjøpe ting av og til, for det kommer tider når vi trenger for eksempel en ny vinterjakke. Men i dagens samfunn kjøper vi mer enn mennesket noensinne har gjort.

For eksempel, hvis du for omtrent 100 år siden ønsket en ny jakke, da gikk du til en skredder som sydde en for deg, eller så sydde du en selv. I dag finnes jakkene allerede i butikkene, og når vi ser dem, fylles vi av en følelse av at vi bare må ha dem, til tross for at vi ikke trenger en ny jakke.

Dette er hva selgerne vil at vi skal føle, slik at vi handler så mye som mulig. Og spesielt nå med inflasjonen, kan impulskjøp bli veldig dyrt. I stedet for å gjøre impulskjøp for konsumets skyld, kan du fokusere på å kjøpe bare det som virkelig beriker livet ditt og gjør deg lykkelig. Kanskje gi deg selv en regel om at hvis noe kommer inn i hjemmet, skal også noe gå ut. For eksempel, hvis du kjøper et par nye bukser, kan du kvitte deg med et par som er slitte og har hull i seg. Hvis du kommer hjem med nye glass, kan du selge de gamle. Eller hvorfor ikke spørre en venn om han eller hun vil ha noen av bøkene dine i bytte mot noen du ikke har lest.

Er minimalister lykkeligere?

Kort sagt, ting genererer ikke lykke på lang sikt. Det er en vanlig misforståelse at minimalisme handler om å leve et spartansk liv uten noen form for komfort eller luksus. I virkeligheten handler minimalismen om å skape plass for det som virkelig er viktig for deg og å ta bevisste valg om hvordan du lever livet ditt. Det kan være en glede å finne lykke i det man har, i stedet for å tro at en ny genser eller den nyeste mobiltelefonen vil fullføre livet ditt.

Hvis du ønsker å unne deg noe, tenk på hva som kan gi deg glede og gode minner. Kanskje en liten reise, en god middag, eller noe så enkelt som en piknik i skogen. En god ting å bruke penger på kan også være en symaskin, et kurs i hagearbeid eller lignende, altså noe som lar deg skape dine egne ting i stedet for å konsumere. På denne måten kan du føle deg mer tilfreds med livet ditt og oppleve mindre stress og angst enn de som lever et mer forbrukerorientert liv.

Til slutt

Å delta i en 30-dagers minimalistutfordring kan være en givende opplevelse som hjelper deg å rydde ut det overflødige i livet ditt og skape mer plass for det som virkelig er viktig for deg. Ved å kvitte deg med en ting om dagen, selge overflødige eiendeler og unngå impulskjøp, kan du ikke bare skape et mer organisert og harmonisk hjem, men også forbedre budsjettet ditt og øke din livskvalitet og lykke. Så hvorfor ikke gi det et forsøk før neste månedsskifte, eller allerede i dag?

Forfatter:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

22. mars 2024
Hva man skal gjøre når man har betalt ned et lån
Etter å ha betalt ned lånet ditt, er det på tide å optimalisere økonomien din. Lær hvordan du sparer, ser over budsjettet ditt og samtidig nyter din nye frihet.
Les mer
8. mars 2024
Krav for å søke om lån i Norge: Slik går du frem
Guide til låneprosessen i Norge: Lær om kravene, hvordan du søker elektronisk og forstår rentekostnader, samt tips for å navigere i det norske lånesystemet.
Les mer
18. desember 2023
Fem enkle tips til å spare penger i hverdagen
Ser du etter enkle og overkommelige tips for å spare mer penger i hverdagen? Her er våre topp 5 tips for å hjelpe deg med å få kontroll over utgiftene dine.
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved