Studielån – et alternativ ved et stramt budsjett

Share
Tweet
Share
Forfatter Emil Kjær
4 minutter lesetid
26. jan. 2024

Starten på studielivet er et stort og viktig steg inn i voksenlivet. Studiestart er for mange både nytt og spennende. Avhengig av situasjonen har du kanskje flyttet hjemmefra, eller til og med flyttet til en annen by. I tillegg til alt det morsomme som skjer, innebærer denne nye fasen i livet også mye ansvar og planlegging. Dette kan f.eks. være å gjøre seg kjent i nye områder, stifte nye bekjentskap, og ikke minst må man ikke glemme at det hele også skal finansieres på et vis.

Skole- og læremateriell, utflukter, [sosiale begivenheter] og andre utgifter er noe en ny student må planlegge. For de som flytter hjemmefra er husleie også noe som må legges til i listen over månedlige utgifter, uansett om du planlegger å leie et sted alene, eller sammen med noen andre i et kollektiv.

Moneezy hjelper deg med et par tips og triks slik at du kan holde styr på økonomien!

Lag en liste over alle inntekter og utgifter

Har du fått en deltidsjobb ved siden av studiene? Supert! Da kan du legge til månedslønnen din på lista under inntekter. Får du økonomisk støtte av foreldrene dine? Enda bedre! Som student, mottar du stipend eller noen annen form for statlig støtte, f.eks. fra Lånekassen? Perfekt! Sett opp alle inntektskildene dine og regn ut den totale summen. Nå har du gjort første halvdel av å forstå budsjettet ditt.

Etter dette gjør du det samme med utgiftene dine. Det kan være litt vanskelig å ta høyde for alle mulige utgifter, men de vanligste er:

  • Husleie, inkludert strøm (og vann?)

  • Innbo-, reise- og ulykkesforsikring

  • Eier du en bil? Inkluder bensin/dieselbruk og bilforsikring

  • Regninger til f.eks. internett, TV, mobilabonnement, etc.

  • Lån eller leasingavtaler

  • Andre utgifter som trekkes månedlig (strømmetjenester, magasinabonnement, månedskort for bruk av kollektiv transport o.l.)

Månedskostnadene for å leve (mat, fritidsaktiviteter, shopping etc.) er også viktig å ta med i beregningen, så ikke glem dette heller.

Etter at du har trukket fra summen av alle utgiftene fra din nettoinntekt, vil du se hvor mye du sitter igjen med. Overskuddet kan du enten sette inn på en sparekonto, eller så kan du bruke pengene på å unne deg selv noe du har lyst på.

Tips for å spare penger

Nå som du har gjort deg ferdig med listene og har en oversikt over inntektskilder og utgifter, spør deg selv: er jeg fornøyd med mitt eget forbruk? Er det muligheter for å spare penger? Trenger jeg en ekstra innkomst for at ting skal gå rundt? Hvis ja, les under for å se våre tips for å spare penger i hverdagen.

  1. Når du handler på butikken, alltid ha med deg en shoppingliste over det du trenger – og hold deg til den! Lista hjelper deg med å holde fokus på det du faktisk trenger, da det kan være fristende å legge til mer i handlekurven når du går rundt uten mål og mening.

  2. Finn ut om selskaper, restauranter og banker i ditt nærområde tilbyr studentrabatt. Noen av dem kan ha svært gunstige tilbud for studenter.

  3. Å kjøpe brukt er både praktisk og billig! Uansett om det gjelder møbler eller klær er det som regel billigere enn å kjøpe nytt, i tillegg til at det er bra for miljøet.

  4. Sammenlign priser: søk litt rundt på nett og sammenlign priser og tilbud, enten om det er for ukeshandelen eller for større innkjøp.

  5. Alltid ha styr på hva du faktisk bruker pengene dine på. Det finnes flere ulike apper og maler rundt omkring som kan hjelpe deg med å holde en oversikt over dette. På denne måten unngår du å bruke mer penger enn det budsjettet ditt tillater.

På nett florerer det av flere tips på hvordan du daglig kan spare penger. Les deg opp på alle mulighetene og bli inspirert!

Studielån – når budsjettet blir for stramt

Studielån er kanskje ikke det første man tenker på når økonomien ikke går helt rundt, men det er helt klart et alternativ for å finansiere utgiftene dine. Hvis du finner ut at sparing og budsjettering likevel ikke strekker til, kan det være et godt alternativ å ta opp et studielån. Flere banker har gode tilbud med lave renter og rimelige vilkår.

Likevel er det viktig at du først får en oversikt over budsjettet ditt og tilgjengelige ressurser før du søker om et lån.

Ved å sammenligne lån unngår du å ta opp et lån med ugunstige vilkår – les mer på våre hjemmesider for å finne ut hvilket lån som passer deg!

Forfatter:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved