Hvordan starte på nytt økonomisk med blanke ark

Share
Tweet
Share
Forfatter Emil Kjær
5 minutter lesetid
13. sep. 2024

Mange sliter med å få orden på økonomien sin, spesielt dersom de sitter med inkassosaker eller høy gjeld de ikke greier å betale. Da er det veldig lett å havne i økonomisk uføre dersom de ikke gjør noen grep selv. Det finnes faktisk håp for alle som ønsker å starte med blanke ark, og få en ny start med mer penger til overs. Vi skal gå gjennom våre beste tips for å gi nytt liv til økonomien din.

Årsakene til at mange trenger en ny start

Føler du at du er alene med dine økonomiske problemer. Du kan være helt sikker på at du ikke er det. De fleste har opp og nedturer når det gjelder penger. Dette kan for eksempel være:

  • Skilsmisser hvor det er vanskelig å gjøre et oppgjør med tidligere ektefelle, og høye advokatkostnader.

  • Arbeidsledighet fører til at mange mister helt kontrollen over økonomien sin på grunn av mindre inntekter.

  • Uførhet reduserer inntekter betraktelig, og kan føre til ekstrakostnader ved ombygging av bolig.

  • Dødsfall av ektefelle eller foreldre som støtter deg økonomisk som kan føre til at hus og eiendeler blir solgt unna.

  • Avhengighet av pengespill hvor man mister kontrollen helt over hvor mye penger som blir spilt bort.

  • Overforbruk som fører til mange smålån som er vanskelig å bli kvitt, og ender opp med å låne mer for å dekke eksisterende avdrag.

Kjenner du deg igjen i noen av disse? Det gjør du helt sikkert. Det er veldig mange som sitter i samme båt som deg. Men de som greier seg ut av vanskelige situasjoner, er de som greier å ta grep om økonomien sin. Det er aldri for sent, selv om du har fått betalingsanmerkninger og har inkassobyrå på nakken.

Trinnene for å forbedre økonomien din

Ikke alle har samme symptomer på økonomien sin, og derfor trengs det forskjellige medisiner som kan rydde opp i problemene. Men en ting er helt sikkert; alt starter med en tiltaksplan. her får du 5 grunnleggende tips for å rydde opp i pengeproblemene dine:

1. Få en oversikt over alle dine utgifter

Det er veldig viktig at du får en komplett oversikt over alle dine månedlige utgifter, inkludert lån, forbruk, mat og faste regninger. Før opp dette i en tabell og trekk ifra i forhold til inntekten din. Sitter du igjen med et minusbeløp på kalkulatoren,så må du se på hvilke punkter du kan redusere utgiftene dine på. Her er det du må sjekke:

  • Finn ut hvilket forbruksmønster du har, og redusere noe på det du bruker på å spise ute, klær og andre ting som du ikke trenger akkurat nå.

  • Lag et matbudsjett hvor du benytter deg av tilbud hos lokale matbutikker. Her kan du spare mye penger på mat istedenfor å handle sporadisk når du er sulten.

  • Sjekk om du kan redusere noe på strømutgifter dersom strømregningen er høy, eller se over om du betaler for abonnementer på tjenester som du egentlig ikke trenger.

  • Sjekk alle lånene du har om det kan være rom for å forbedre rentekostnader ved å samle dem hos en bank.

2. Samle lånene dine for å redusere rentekostnader

Har du mange dyre smålån du sitter og betaler på, så er det veldig viktig å sjekke markedet for å få et samlet tilbud. Dette kalles for refinansiering, som betyr at du slår sammen lånebeløpene du skylder til forskjellige banker. Slik fungerer det:

  1. Finn ut hvor mye du skylder totalt

  2. Søk for å refinansiere totalbeløpet

  3. Velg tilbudet som gir deg den beste effektive renten

Du bør helst benytte deg av en låneformidler som samarbeider med flere banker. På denne måten får du en oversikt over rentenivået hos de fleste banker i Norge.

Har du derimot inkassokrav eller betalingsanmerkninger, er det viktig å få ryddet opp i dette først. Du må prøve å snakke med inkassoselskapene som har saken din, og forhandle om en bedre avtale for nedbetaling. Siste løsning kan være å ta kontakt med kommunen som gjeldsordning med fast trekk i lønnen for å bli kvitt gjelden over tid.

3. Lag et budsjett du kan forholde deg til

Du kan enten opprette et excel-ark selv eller laste ned en spareapp for å opprette et budsjett. Vi kan anbefale Monefy som lar deg opprette et komplett budsjett. Sørg for å få med:

  • Inntekt

  • Strøm

  • Lån

  • Kredittkort

  • Mat

  • Forbruk

  • Sparing

Det er viktig at summene du skriver inn blir trukket fra inntekten din, slik at du ser enkelt hvor mye du har å rutte med til forbruk. Men viktigst av alt er at du oppretter en sparekonto for å sørge for at du ikke trenger å låne penger hele tiden til forbruksvarer som du trenger.

4. Gi rom for å belønne deg selv i blant

For at budsjettering og sparing ikke skal virke for utfordrende og kjedelig, så er det viktig å belønne seg selv innimellom. Finn ut hvor mye du har til overs etter nødvendige utgifter, og bruk pengene på noe du har lyst på. På denne måten får du en fin balanse mellom økonomisk styring og en glede igjen for pengene du tjener.

5. Mål progresjonen din jevnlig

Hver måned bør du sjekke progresjonen din og se hvor mye du får til å spare hver måned. Dette vil motivere deg til å fortsette, og styre unna overforbruk og sporadiske innkjøp.

En spareapp forteller deg nøyaktig hvor mye du sparer hver måned, og viser deg hvordan progresjonen din er gjennom hele året. Uten et verktøy som forteller deg at du er på rett kjør økonomisk, så blir det langt vanskeligere å forholde seg til en langsiktig plan.

Konklusjon

Ta fatt i de økonomiske problemene du har tidlig slik at du ikke havner på økonomisk nød. Det kan virke slitsomt og meningsløst å begynne med dette dersom du allerede har veldig dårlig økonomi og betalingsanmerkninger. Men det er viktig å gjøre noen tiltak selv, og eventuelt få hjelp av kommune eller organisasjoner i Norge som kan hjelpe deg med å håndtere gjeldsproblemer i tillegg.

Forfatter:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

26. juli 2024
Slik slutter du å stresse over penger: Gode råd og strategier
Lær hvordan du reduserer stress rundt penger med praktiske strategier. Få kontroll over din økonomi og forbedre din velvære med disse rådene.
Les mer
12. april 2024
Spar penger - 30-dagers minimalistutfordringen
Vi samler på oss mer enn det vi trenger. Prøv å kvitte deg med en ting om dagen for å spare både plass og penger, og unngå overforbruk over tid.
Les mer
22. mars 2024
Hva man skal gjøre når man har betalt ned et lån
Etter å ha betalt ned lånet ditt, er det på tide å optimalisere økonomien din. Lær hvordan du sparer, ser over budsjettet ditt og samtidig nyter din nye frihet.
Les mer
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved