Låne penger som pensjonist i Norge: Hvilke muligheter har du?

Share
Tweet
Share
Forfatter Emil Kjær
5 minutter lesetid
16. aug. 2024

Er du pensjonist og har problemer med å få lån? Ikke helt sikker på hvilke alternativer som er tilgjengelige?

Ikke bekymre deg, du er ikke alene.

Vi får ofte spørsmål fra våre abonnenter om hvordan du kan få lån som pensjonist. Det finnes mange artikler på nett om å ta opp lån – men svært få er rettet mot pensjonister. Det er derfor vi har skrevet denne artikkelen, for å svare på alle spørsmålene dine om lån og alternativene som er tilgjengelige for deg.

Hvilke lån er tilgjengelige for pensjonister?

Det er mange typer lån å velge mellom, og det kan derfor være vanskelig å vite hvilken låneform som passer deg best. Her kan du raskt og enkelt lære mer om de vanligste lånene.

Lån med sikkerhet

Et lån med sikkerhet betyr at du bruker noe du eier som sikkerhet for lånet, for eksempel en eiendom. Hvis du ikke klarer å betale tilbake lånet, kan långiver ta sikkerheten (leiligheten eller huset) for å betale tilbake lånet.

Lån med sikkerhet er hovedsakelig for lån av store pengesummer, men det finnes også aktører som tilbyr lavere beløp.

Mange pensjonister bruker seniorlån, som lar deg låne en viss prosent av boligens verdi med fleksibel nedbetaling. Det er rente på lånet, men det er heller ikke et kriterium å betale på rentene hver måned. Men husk at rentene vil hope seg opp over tid, så det er anbefalt å betale inn noe av dette per måned for å unngå at realkapitalen blir spist opp av renter. Denne typen lån retter seg mot deg som er over 60 år og som har en bolig med lav belåningsgrad.

Seniorlån betyr som regel at du låner inntil 40 % av boligens verdi, og at du kan bruke pengene til hva du vil. Amortisering og renter betales først når boligen selges.

I dag tilbyr KLP og BN Bank seniorlån til pensjonister.

Usikrede lån

I motsetning til boliglån (pantelån), trenger du ikke å stille eiendom i sikkerhet for denne typen lån. Pengene er heller ikke øremerket et bestemt formål.

De fleste långivere krever at disse lånene er tilbakebetalt før du fyller 70 år.

En lav kredittvurdering er en vanlig årsak til at lånesøknaden din blir avslått. Har du lav inntekt (pensjon) eller kredittvurdering, kan du bruke medsøker på lånet. På denne måten får långiver større sikkerhet, fordi inntekten til to personer legges til grunn for lånet.

Det er også viktig å ikke sende inn for mange lånesøknader, da dette genererer flere kredittrapporter – som kan senke kredittscore. Lån og gjeld kan også ha negativ innvirkning på kredittvurderingen din, og bør derfor betales ned før du sender inn lånesøknaden.

Folkelån/Crowdlending

Folkelån omtales også vanligvis som P2P-lån eller lån mellom privatpersoner. Det betyr at du låner penger av en privatperson og ikke fra en formell långiver.

Det er aktører som formidler kontakten mellom private långivere og personer som ønsker å søke om lån. Du kan også ta hjelp av familiemedlemmer og venner til å låne penger.

Fordelen med P2P-lån er at de vanligvis har lavere rente, lavere krav og at du slipper å bruke en eiendom som depositum.

Hvorfor det er vanskelig å få lån som pensjonist

Å få godkjent et lån kan være vanskelig for pensjonister. Vanligvis er dette fordi pensjonsinntekten er mye lavere enn inntekten du hadde mens du jobbet.

Når banken låner deg penger, vil de sørge for at du kan betale tilbake pengene. Hvis du er eldre og har lav inntekt, øker risikoen for långivere – fordi det er skjerpende omstendigheter som potensielt kan føre til at du ikke betaler tilbake lånet, noe som blir et tap for bankene.

Selv om du får innvilget lån, er det en risiko for at du får dårligere vilkår enn om du hadde vært yngre og hatt fast jobb. Det er derfor viktig å sammenligne ulike långivere for å finne det alternativet som passer best for deg.

Du kan bruke vår sammenligningstjeneste og abonnere på vårt nyhetsbrev for å få hjelp til å finne et lån som passer deg og din situasjon.

Ting du bør tenke på før du søker om lån

Når du søker om lån er det viktig at du er strategisk. Her er noen viktige ting du bør vurdere før du søker om lån:

  • Lån kun det du trenger og har råd til å betale tilbake.

  • Lag en realistisk nedbetalingsplan og hold deg til den.

  • Bruk medsøker for å få godkjent lånet.

  • Unngå å låne penger for å betale ned gammel gjeld. Dette kan resultere i at du samler opp mer gjeld og dyre gebyrer.

  • Vær forsiktig med å bruke dine eiendeler, for eksempel huset ditt, som sikkerhet.

  • Sammenlign renter og gebyrer mellom ulike långivere.

  • Få hjelp og råd fra en profesjonell rådgiver før du søker om lån.

Alternativer til lån

Før du søker om lån kan det være greit å spørre seg selv om det virkelig er nødvendig. Noen ganger er lån det opplagte valget, men det er situasjoner der det er andre måter å nå dine mål.

For å ordne økonomien din, uten å søke om lån, kan du for eksempel:

  • Gå gjennom budsjettet for å redusere utgifter og unødvendige kostnader.

  • Vurder å ta på deg en deltidsjobb eller frilansoppdrag for å øke inntekten utover pensjonisttilværelsen.

  • Selg verdisaker du ikke trenger. Se på loftet, i boden eller i garasjen om det er noe du kan selge for å øke kontantstrømmen. Kanskje du har en gammel sofa, kommode eller klokke du ikke lenger trenger?

Det er viktig å sammenligne alternativene dine og ikke hoppe på den første muligheten som byr seg.

Forfatter:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

19. juli 2024
10 tips for å spare penger på mat: Raskt, enkelt og smakfullt!
Her er 10 effektive tips for å spare penger på mat og drikke. Med riktig strategi kan du spare flere hundre norske kroner per måned. Oppdag tipsene nå.
Les mer
1. juli 2024
5 gode grunner til å refinansiere dine lån
Refinansiering betyr å søke om en bedre låneavtale enn det du har i dag. Her får du 5 gode grunner til å søke om en bedre låneavtale nå.
Les mer
7. juni 2024
Norges økonomiske puls - nordmenns forbruk og gjeld
Er virkelig gjelden så høy her i Norge, og bruker vi for mye på forbruk? Her tar vi pulsen på norsk økonomi det siste året på forbruk og gjeld. Les mer her.
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved