15 finansielle ferietips

Share
Tweet
Share
Forfatter Emil Kjær
6 minutter lesetid
14. juni 2024

Ferier er forbundet med utgifter, uansett hvordan du snur og vender på det. Det må brukes penger både før og etter ferien, og det må samtidig være økonomisk bærekraftig å komme tilbake til hverdagen igjen.

Men hvordan jonglerer du ferieøkonomien best? Svaret finner du her i artikkelen, hvor vi gir deg 15 finansielle ferietips til både før, under og etter din ferie.

Før ferien: Planlegging og forberedelse

1. Lag et feriebudsjett

Før du begynner å planlegge ferien din, bør du sette deg ned og lage et realistisk budsjett. Alle de forskjellige utgiftene skal inkluderes; fra transport og overnatting til mat, aktiviteter og suvenirer. Å lage et klart budsjett hjelper deg både med å unngå å bruke for mye og sikrer samtidig at du har råd til hele turen.

2. Spar opp til ferien

Begynn å spare opp til ferien så tidlig som mulig. Du kan med fordel opprette en egen sparekonto, hvor du automatiserer de månedlige overføringene, slik at kontoen gradvis blir bygget opp og vokser seg større. Husk at selv små beløp vokser seg store over tid, og at sparebeløpet gjerne kan variere fra måned til måned hvis det ikke passer inn i budsjettet ditt å lage en automatisert sparing med et fast beløp.

3. Undersøk og sammenlign priser

Undersøk reisealternativene dine grundig og finn de beste mulighetene som passer til feriebudsjettet ditt. Sammenlign priser på både flybilletter, hoteller og aktiviteter, og gjør det med fordel på forskjellige tidspunkter og plattformer for å finne de billigste prisene. Du kan også melde deg på prisvarsler og nyhetsbrev fra reisebyråer på deres nettsider for å få raskere beskjed om tilbud og rabatter direkte i innboksen din.

4. Bestill turen i god tid

Det er ofte mye penger å spare når du bestiller flybilletter, hoteller og aktiviteter i god tid. Mange reisearrangører tilbyr rabatter for tidlige bestillinger, og du unngår prisstigninger nærmere avreisedatoen. Omvendt kan du også bestille turen i siste øyeblikk, hvor det også ofte er rabatter å hente på avbestillingsreiser.

5. Pakk smart

Lag en pakkeliste, så du unngår å pakke unødvendige ting. Overvekt i bagasjen kan koste deg dyrt, så husk å veie bagasjen før du skal fly, og sjekk maks. vekt på flyselskapets nettside. I tillegg er det også en god idé å pakke egne snacks og vannflasker til reisen for å unngå dyre kjøp på veien.

Under ferien: Økonomisk bevissthet

6. Hold styr på utgiftene dine

Selv om du selvfølgelig skal nyte ferien din, er det samtidig viktig å holde styr på utgiftene underveis. Bruk en app eller en notatbok til å notere dine daglige utgifter og sammenlign dem med budsjettet ditt, så du unngår å bruke for mye. Du kan enten velge å ha et daglig budsjett for alle utgifter, en utgiftspost til hver ting (f.eks. mat/drikke, shopping, etc.), eller et gjennomsnittlig budsjett per dag for hele uken. Velg den metoden som er enklest for deg.

7. Bruk kontanter til daglige utgifter

Du kan også velge å ta ut kontanter til daglige utgifter, så du unngår å bruke for mye på kortet ditt. Kontanter gjør det lettere å holde styr på utgiftene dine, og samtidig unngår du utenlandske transaksjonsgebyrer, som er en irriterende ekstra utgift på turen.

8. Vær oppmerksom på skjulte gebyrer

Hold øye med de skjulte gebyrene som f.eks. hotellgebyrer, turistskatter og betalingsgebyrer. Du bør alltid spørre om kostnadene som er forbundet med kjøpet ditt, for å se om det enten kan unngås, eller så du kan inkludere det i budsjettet ditt.

9. Finn gratis eller billige aktiviteter

Du trenger ikke bruke en formue for å ha det gøy på ferien. Let etter gratis eller billige aktiviteter på feriedestinasjonen din, som parker, strender, museer med gratis inngang og lokale markeder. I mange storbyer kan du også melde deg på "free walking tours", hvor du betaler den lokale guiden med tips etter turen.

10. Spis som en lokal

Unngå de dyre turistrestaurantene, som ofte bare er middelmådig mat til høye priser på en god beliggenhet. Spis som en lokal i stedet, og undersøk restauranter vekk fra de mest turistede områdene, hvor det lages lokal mat med lokale råvarer. På den måten sikrer du deg både en autentisk matopplevelse, du støtter en lokal restaurant, og du betaler (ofte) ikke en formue for det.

Etter ferien: Evaluering

11. Evaluer feriebudsjettet ditt

Når du kommer hjem, bør du evaluere feriebudsjettet ditt og sammenligne det med de faktiske utgiftene. På hvilke områder holdt du deg innenfor budsjettet, og på hvilke overskred du det? En evaluering av det økonomiske aspektet ved turen hjelper deg også med å forbedre den fremtidige ferieplanleggingen.

12. Betal eventuell feriegjeld raskt

Brukte du kredittkort til noen av ferieutgiftene dine, bør du sørge for å betale gjelden raskt for å unngå høye renter. Hvis det ikke er noe du kan gjøre i én omgang, bør du lage en plan for nedbetalingen, så du kan gjøre det så raskt som mulig.

13. Del opplevelser og tips med andre

Etter ferien kan du dele alle opplevelsene og økonomiske tips med venner og familie. Du kan både fortelle dem om de små skjulte (og billige) perlene du fant i byen, og du kan dele tips til å spare penger både underveis i bestillingsprosessen og på turen. Det hjelper ikke bare dem med deres fremtidige reiser, det kan også gi deg nye ideer til hvordan du kan forbedre din egen økonomiske planlegging til neste ferie.

14. Reflekter over opplevelsene dine

Ta deg tid til å reflektere over ferieopplevelsene dine og tenk over hva som fungerte godt, og hva som kunne vært gjort bedre. Fungerte budsjettmetoden du hadde valgt, eller følte du at den var begrensende underveis? Kunne du ha gitt deg selv mer frie, økonomiske tøyler, eller hadde du vært for optimistisk? Skriv eventuelt ned vurderingene dine, og bruk dem til å forbedre dine fremtidige reiseplaner.

15. Planlegg din neste ferie

Du kan allerede begynne å planlegge din neste ferie, mens alle erfaringene fortsatt er ferske i minnet. Bruk det du har lært, til å forbedre din økonomiske planlegging og få enda mer ut av dine fremtidige reiser.

Konklusjon

Ved å følge disse 15 finansielle ferietipsene kan du nyte ferien uten å bekymre deg for økonomien din, og uten å være nervøs for ubehagelige overraskelser på kontoen. Med en god planlegging og økonomisk bevissthet både før, under og etter ferien sikrer du deg at du får mest mulig ut av ferien, uten at du sprenger budsjettet.

God tur!

Forfatter:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

3. juni 2024
Hvor mye penger bør du ha på din sparekonto?
Lær smarte metoder for å spare penger for en tryggere fremtid. Bygg en buffer for uventede utgifter, og sørg for din økonomiske sikkerhet med våre enkle strateg
Les mer
24. mai 2024
Ville du heller ...? - Test dine økonomiske prioriteringer
Har du kontroll på hva du synes er viktigst i livet når det gjelder penger? Svar på spørsmålene i "Ville du heller" og finn ut hva du prioriterer.
Les mer
9. mai 2024
Tips og triks for online lån fra Moneezys egne brukere
Bli kjent med online lån gjennom andres øyne! 7 tips og triks fra nordmenn som har vært i samme økonomiske situasjon som deg og fant lånet sitt gjennom Moneezy.
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved