Slik slutter du å stresse over penger: Gode råd og strategier

Share
Tweet
Share
Forfatter Emil Kjær
9 minutter lesetid
2. aug. 2024

Mange kjenner den tyngende følelsen av å stresse over penger. Kanskje har du også ligget våken om natten og tenkt på hvordan du skal betale neste regning. En representativ fra SIFO i samarbeid med OsloMet fra 2023, viser at 18 % av nordmenn synes det er vanskelig å klare seg økonomisk i disse dager, mens 28 % sier at de har kuttet ned på forbruket sitt for å få råd til mat.

I tillegg viser undersøkelsen at over 4 % flere nordmenn besøker matstasjoner for å få hjelp, og 22 % av personer i undersøkelsen sliter psykisk med med negative tanker om deres økonomi. 

Disse tallene viser hvor dyptgående pengeproblemer kan påvirke livet. Men det er også noen gode nyheter: Det finnes måter å bryte denne onde sirkelen på.

I denne artikkelen presenterer vi ulike strategier og tips som kan hjelpe deg med å redusere pengestress og få din økonomiske situasjon under kontroll.

Hvorfor finansiell stabilitet er så viktig

Å stresse med penger belaster ikke bare bankkontoen din, men også psyken og kroppen din. Kronisk stress, søvnforstyrrelser, depresjon og angst er hyppige bivirkninger som kan påvirke livskvaliteten din betydelig. Visste du at ifølge en britisk undersøkelse fra University College London (UCL) og Kings College, har personer med høyt økonomisk stress 60 % høyere risiko for alvorlige helseproblemer. Økonomisk stress er dermed den største årsaken til helseproblemer – enda større enn hendelser som sorg etter et dødsfall.

Det store problemet er at pengeproblemer kan føre til en ond sirkel: Stress og angst reduserer din evne til å ta klare beslutninger, som igjen kan forverre din økonomiske situasjon.

Det er derfor avgjørende å ta skritt for å lindre pengeproblemer, og dermed beskytte din fysiske og mentale helse. Når du får kontroll på økonomien, forbedrer du både din økonomiske stabilitet og din generelle velvære.

Veier ut av pengeproblemer

Det finnes mange enkle og praktiske strategier for å redusere stress med penger og få kontroll på økonomien. Noen ganger er det de små trinnene som kan ha stor innvirkning. La oss sammen finne ut hvordan du kan frigjøre deg fra pengeproblemer og leve et mer bekymringsløst liv:

1. Strategi: Egenomsorg: Et sunt sinn i en sunn kropp

Det første trinnet for å håndtere pengeproblemer begynner med "Selvpleie". Hvorfor? Fordi vårt fysiske og psykiske velvære er nært knyttet til vår håndtering av stress og økonomiske utfordringer. Når vi er i fysisk form og mentalt balansert, kan vi tenke klarere, ta bedre beslutninger og ha mer energi til å håndtere problemer.

Selvpleie hjelper deg med å redusere det generelle stresset, og frigjøre sinnet slik at du kan fokusere på å løse dine økonomiske problemer.

Her er noen grunnleggende ting du kan gjøre for ditt velvære:

  • Trening og bevegelse: Regelmessig fysisk aktivitet reduserer stress og fremmer mental helse. Det trenger ikke være hard trening: En daglig tur i frisk luft kan virkelig gjøre en forskjell.

  • Sove: Tilstrekkelig søvn er avgjørende for å gjenopprette kropp og sinn. Sørg for at du sover minst 7-8 timer hver natt.

  • Drikk vann: Tilstrekkelig væskeinntak støtter fysisk og mental ytelse. Drikk minst 1,5 liter vann om dagen.

  • Kosthold: Et balansert kosthold gir kroppen de nødvendige næringsstoffene og vitaminene og fremmer generell velvære. Unngå overdreven inntak av sukker og fett.

2. Strategi: Snakk om penger: Bryte tabuer

Det neste viktige trinnet i å håndtere stresset ditt om penger, er å snakke med noen du stoler på. Å snakke om dine pengeproblemer og få støtte fra andre kan være veldig befriende. Penger er ofte et tabubelagt tema i Norge, men taushet kan forverre situasjonen. Har du noen gang prøvd å snakke med noen om dine pengeproblemer? Det neste viktige trinnet i å håndtere stresset ditt om penger er å snakke med noen du stoler på. Åpne samtaler kan gi lettelse og åpne for nye perspektiver og løsninger.

Her er noen tips for slike ofte vanskelige samtaler:

  • Vær ærlig og åpen: Start samtalen med en ærlig forklaring på dine bekymringer.

  • Tilby og motta hjelp: Vær klar til å motta råd og hjelp.

En samtale med en finansiell rådgiver kan også være nyttig for å få et objektivt syn på din økonomiske situasjon og få profesjonell rådgivning.

3. Strategi: Få en detaljert økonomisk oversikt: Steg-for-steg-veiledning

En klar oversikt over din økonomi er nøkkelen til å kontrollere din økonomiske situasjon. Pengeproblemer oppstår ofte på grunn av uklarhet og manglende struktur i pengehåndteringen. Når du vet nøyaktig hvor mye penger du har og hvor de går, kan du handle målrettet og proaktivt ta tak i økonomiske problemer. La oss gå gjennom trinn for trinn sammen hvordan du bedre kan holde styr på økonomien din:

  1. Skriv ned inntekter: Noter først all fast inntekt du har. Dette kan for eksempel være lønn, trygd, barnetrygd eller pensjon.

  2. List opp dine faste utgifter: Lag deretter en liste over alle månedlige faste utgifter som husleie, forsikring, abonnement og medlemskap. Inkluder årlige eller kvartalsvise utgifter ved å konvertere dem til månedlige beløp.

  3. Beregn budsjett: Trekk fra alle faste månedlige utgifter fra din totale månedlige inntekt for å få budsjettet du har tilgjengelig hver måned.

  4. Kategoriser variable utgifter: I neste trinn tenker du på dine variable utgifter. Lag en liste over alle disse utgiftene. Del de variable utgiftene inn i kategorier som mat, klær, fritid og transport. Legg merke til selv de minste beløpene for å få et nøyaktig bilde.

  5. Juster kontinuerlig: En gang i måneden bør du trekke alle månedens variable utgifter fra ditt månedlige budsjett som du regnet ut i trinn 3. Hvis resultatet er positivt, kan du bruke pengene til sparing, forsikring eller nødfond. Ved et negativt resultat er det viktig å identifisere muligheter for å redusere dine faste eller variable utgifter, som beskrevet i neste steg.

Det finnes også flere apper for slike beregninger som kan hjelpe deg med å holde økonomisk oversikt.

En grundig analyse av din økonomi kan bidra til å identifisere unødvendige utgifter og finne sparemuligheter. Dette skaper ikke bare økonomisk frihet, men gir også en følelse av kontroll og trygghet.

Strategi 4: Finn sparemuligheter i hverdagen

Hvis det ikke er penger til overs i slutten av måneden eller om du til og med er i minus, bør du se etter flere sparemuligheter. Her er noen tips:

  • Gjennomgå faste utgifter: Gå gjennom dine faste kostnader regelmessig for å se om du kan bytte til en billigere strøm- eller internettleverandør. Avbryt abonnementer eller medlemskap som du ikke bruker.

  • Daglige råd: Små endringer i hverdagen, som å ta med egen kaffe i stedet for det daglige kafébesøket, kan spare mye penger. Å velge supermarkedets egne merker i stedet for de dyre merkevarene kan også gi betydelige besparelser.

  • Shoppingtips: Handle målrettet med handlelister for å unngå impulskjøp. Sammenlign priser og dra nytte av rabatter. Kjøp av større kvanta kan også føre til besparelser, spesielt for produkter til daglig bruk.

Ved bevisst å ta hensyn til forbruksvaner og aktivt lete etter sparemuligheter, kan du skape økonomisk frihet og bygge rikdom på lang sikt. Du finner flere nyttige tips i vårt blogginnlegg "5 enkle tips for å spare penger i hverdagen".

Strategi 5: Lag et nødfond og skape økonomisk trygghet

Et økonomisk nødfond er nødvendig for å håndtere uforutsette utgifter og gi deg økonomisk trygghet. Dette nødfondet skal være lett tilgjengelig, men ikke i kontanter, da det ikke er trygt i tilfelle innbrudd. I stedet anbefaler vi en sparekonto.

Et nødfond hjelper deg med å håndtere uventede utgifter som reparasjoner eller medisinske regninger uten å pådra deg ekstra gjeld.

Men hvor mye bør du sette av? Det avhenger av livssituasjonen din:

  • Enkelt: 2-3 måneders lønn. Dette kan dekke arbeidsledighet eller uventede utgifter.

  • Familier med barn: 3-6 måneders lønn. Familier har typisk høyere utgifter og trenger derfor en større reserve.

Et nødfond gir deg trygghet for å være forberedt på økonomiske nødssituasjoner uten å få panikk. Plasser dette beløpet på en egen konto som er raskt tilgjengelig, men som ikke brukes til daglige utgifter. Da kan du trekke på det i nødstilfeller uten å stadig bli fristet til å bruke pengene.

Strategi 6: Lær å investere og bygge rikdom for fremtiden

Investering er nøkkelen til å bygge langsiktig formue og oppnå økonomisk frihet, selv i høy alder. Var du klar over at en undersøkelse fra SSB om økonomi og levevilkår, viser at 77 % av enslige minstepensjonister lever under fattigdomsgrensen i Norge? Dette viser hvor viktig det er å forberede seg i god tid og investere pengene sine klokt.

Kanskje du synes å investere er komplisert eller kun for eksperter. Men det trenger ikke være det. Med riktig informasjon og litt tålmodighet kan du også investere pengene dine med hell. Her er noen trinn for å hjelpe deg i gang:

  • Finn ut om ulike investeringsalternativer: Å komme i gang med å investere begynner med kunnskap. Bli med på nettkurs, les bøker eller følg blogger som gir deg nødvendig kunnskap. 

  • Forstå hvilken type investor du er: Alle har ulik appetitt på risiko og ulike økonomiske mål. Å finne ut hvilken type investor du er, er viktig for å ta de beste investeringsbeslutningene. 

  • Start i det små: Start med små beløp for å få en følelse av markedet og de ulike investeringsalternativene. Over tid kan du utvide og diversifisere porteføljen din.

Det første trinnet er å informere deg selv. Jo mer du lærer, jo mer selvsikker vil du føle deg.

Siste tanker

Å stresse med penger er et alvorlig problem som rammer mange mennesker, og kan ha betydelige helsemessige konsekvenser. Men ingen trenger å skamme seg over det. Det er viktig å søke profesjonell hjelp hvis du ikke kan komme deg videre alene. Konsulenttjenester som for eksempel gjeldsrådgivning kan tilby verdifull støtte. Ved å følge de ovennevnte strategiene, kan du få kontroll på økonomien din og dermed også forbedre livskvaliteten.

Ikke bekymre deg! Det er normalt å føle seg overveldet i begynnelsen, men ikke gi opp. Vær stolt av hver fremgang du gjør og husk at det alltid finnes måter å styrke økonomien på. Lykke til!

Forfatter:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruker sin kompetanse til å gjøre en forskjell i finanssektoren. Han studerte ved Syddansk Universitet og har vært daglig leder for Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mer enn 500 000 brukere fra hele verden med deres økonomiske behov.

Relaterte artikler

1. juli 2024
5 gode grunner til å refinansiere dine lån
Refinansiering betyr å søke om en bedre låneavtale enn det du har i dag. Her får du 5 gode grunner til å søke om en bedre låneavtale nå.
Les mer
7. juni 2024
Norges økonomiske puls - nordmenns forbruk og gjeld
Er virkelig gjelden så høy her i Norge, og bruker vi for mye på forbruk? Her tar vi pulsen på norsk økonomi det siste året på forbruk og gjeld. Les mer her.
Les mer
3. juni 2024
Hvor mye penger bør du ha på din sparekonto?
Lær smarte metoder for å spare penger for en tryggere fremtid. Bygg en buffer for uventede utgifter, og sørg for din økonomiske sikkerhet med våre enkle strateg
Les mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved